Transdev wint OV-concessie Arnhem-Nijmegen-Foodvalley

Transdev verzorgt vanaf 26 juni 2026 tot juni 2036 het busvervoer in de regio Arnhem-Nijmegen-Foodvalley. Vervoerders Transdev en Keolis schreven beide in op de openbaar vervoer aanbesteding voor deze regio. Dinsdag 2 juli 2025 besloot ons college dat Transdev de opdracht heeft gekregen.
Gepubliceerd op: 3-juli-2025

Transdev winnende partij 

Vervoerders Keolis en Transdev deden allebei een aanbod om het regionale OV te mogen verzorgen in deze regio. Beide aanbiedingen voldeden aan het Programma van Eisen. Een deskundig team beoordeelde de aanbiedingen zorgvuldig. Het aanbod van Transdev was het beste. Inschrijvers werden beoordeeld volgens een gunningsmodel: er waren 100 punten te verdienen op verschillende onderdelen. De partijen konden de meeste punten verdienen met de dienstregelingsuren. De andere onderdelen, waaronder het vervoerplan, zijn op kwaliteit beoordeeld. De winnende inschrijving zorgt voor grote verbeteringen. 

Meer bussen en bredere bedieningsperiodes  

Er gaan vaker bussen rijden. Ze starten vroeger in de ochtend en eindigen later in de avond. Dit gebeurt zowel in het stedelijk als het landelijk gebied. Er is daarbij sprake van een bereikbaarheidsgarantie. Dat betekent dat alle kernen met meer dan 500 inwoners 18 uur per dag Openbaar Vervoer (OV) krijgen. En dat 7 dagen per week. Daardoor groeit het aanbod van het aantal dienstregelingsuren met 22% ten opzichte van 2024.  

Verbetering netwerk 

Het netwerk verbetert hierdoor flink. Reizigers reizen directer en sneller doordat de verbinding tussen de lijnen beter is. En de verschillende dienstlijnen langer rijden. Ze gaan ook op nieuwe plekken rijden, zoals de nieuwbouwwijk in Ede-Oost. Daardoor wordt de dekking van het OV beter. Het netwerk wordt eenvoudiger te begrijpen en ook komen er nieuwe lijnen. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe lijn die Loo en Groessen verbindt. De drukke stadslijnen in Arnhem en Nijmegen en de drukke regionale lijnen zijn onderdeel van het hoofdnet. In de spits (tussen 6.30 en 09.00 uur en tussen 16.00 uur en 18.30 uur) gaan de bussen op de drukke lijnen 6 keer per uur rijden, en 4 keer per uur in de daluren (alle overige uren buiten de spitstijden). Ook in de avonden en weekenden wordt de dienstregeling uitgebreid. Ook buiten de steden gaan er vaker bussen rijden op lijnen die binnen het basisnet gaan vallen. Zo gaan bijvoorbeeld op het traject Zevenaar en Tolkamer ook in de avond en zondagen bussen rijden.   

 Zero Emissie   

Vanaf de start worden zoveel mogelijk zero-emissiebussen ingezet. Uiterlijk 12 december 2026 zijn alle bussen (behalve de buurtbussen) zero emissie. Dit betekent dat de bussen uitstoot vrij zijn. Ondanks problemen op ons stroomnet zijn er manieren gevonden, door de vervoerder, om aan meer dan voldoende stroom te komen. Dat wordt grotendeels bereikt door gebruik te maken van aansluitingen van bedrijven die voldoende stroom over hebben. Ook zijn er terugvalopties benoemd voor het geval er tegenvallers zijn tijdens de invoering. In het 1e half jaar van de nieuwe concessie rijden er ook nog CNG-bussen op groen gas. 

Campusnet  

Er komen 3 campuslijnen om reizigers op de drukste momenten van de dag te vervoeren in extra lange 25-meter bussen. De langste bussen nu zijn 18 meter. Tot het campusnet horen de lijnen:  

  • station Nijmegen – campus Heijendaal 
  • station Arnhem CS – HAN  
  • station Ede-Wageningen – campus WUR 

 Hier gaan op de drukste momenten van de dag bussen met een lengte van 25 meter rijden. Deze bussen hebben 5 deuren wat het in- en uitstappen makkelijker maakt. Op de routes naar de HAN en WUR gaan deze 25-meter bussen in de spits rijden. Tussen Ede en Wageningen rijdt het campusnet ook op zondagavond in verband met de drukte van studenten.    

Trolleybussen 2.1 met batterij  

De Rijnlijn Arnhem – Wageningen wordt doorgetrokken naar de WUR en station Ede-Wageningen zonder dat daarvoor extra voorzieningen nodig zijn. Dat komt door de inzet van nieuwe trolley 2.1-bussen die een batterij aan boord hebben met een groter bereik. De huidige 10 trolley 2.0-bussen blijven rijden, maar alle andere trolleybussen worden vanaf de start vervangen door nieuwe trolleybussen. Op 4 verschillende Arnhemse stadslijnen waar nu geen trolleybussen rijden, worden trolleybussen ingezet. Er gaan ook meer trolleybussen de regio in, zonder dat daar extra voorzieningen voor nodig zijn. Hierdoor kunnen trolleybussen ook naar Ede, Heteren, Duiven, Westervoort, Elst en Nijmegen. Bij Elst en Nijmegen gaat het om een lijn onder de merknaam comfortRRReis die wordt uitgevoerd met nieuwe trolleybussen en die ook de campussen Heijendaal en HAN verbindt. 

Nachtbussen  

Er komt een nachtnet met 13 lijnen die op zaterdagen tussen 2:00 en 3:00 uur gaan rijden. Hierbij worden extra medewerkers service en veiligheid ingezet. Onder andere vanuit Arnhem kan hierbij naar Dieren worden gereisd, vanuit Nijmegen naar Druten en vanuit Ede naar Barneveld.  

RRReis 

In het hele vervoergebied gaan buurtbus en bus rijden onder de merknaam RRReis. Het gezamenlijk vervoersmerk van provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland.  

Ontwikkelingen tijdens concessie 

Omdat de opdracht een 10-jarige looptijd heeft, is het belangrijk dat er kan worden ingespeeld op de actualiteit en nieuwe ontwikkelingen. In samenwerking met gemeenten, regio’s en vervoerder worden tijdens de looptijd verbeteringen voor stad en regio verder uitgewerkt. Met ontwikkelteams wordt ingespeeld op de verstedelijkings- en woningbouwopgave, maar ook op de bereikbaarheid in het landelijk gebied. Voor Provinciale Staten van Gelderland is het mogelijk om tijdens de looptijd bij te sturen op de actualiteit door middel van een kaderbrief.