Tariefsverhoging bus, buurtbus en trein afgewenteld

Dankzij een rijksbijdrage blijven de tarieven voor het regionaal openbaar vervoer ongeveer gelijk. Een aantal abonnementen worden goedkoper of in een groter gebied te gebruiken. Het tarief van de haltetaxi stijgt met 11,5%.
Gepubliceerd op: 15-november-2023

Openbaar vervoer moet betaalbaar blijven 

De kosten van brandstof en personeel stegen afgelopen jaren erg hard. Een prijsstijging van 11,72% leek onvermijdelijk. De provincies klopten gezamenlijk aan bij het Rijk. En met succes. Dankzij een motie in de Tweede Kamer is een grote prijsstijging voor het regionaal openbaar vervoer nu voorkomen.

ov belangrijke voorwaarde leefbare steden en dorpen

We rekenen erop dat we bij de verdeling van de toegezegde rijksbijdrage volledig worden gecompenseerd. Mensen moeten vlot en veilig naar hun bestemming kunnen reizen. Bereikbaar en betaalbaar openbaar vervoer is onmisbaar voor scholieren, studenten en forensen en is een belangrijk voorwaarde voor leefbare steden en dorpen.

Klaas Ruitenberg gedeputeerde openbaar vervoer

Provincie Gelderland

Informatie aan de reiziger door vervoerders

De vervoerders informeren de reizigers hoe precies de gewijzigde abonnementen eruit zien. Reizigers kunnen via diverse websites en reisapps berekenen wat voor hen de beste abonnementsvorm is. Meer informatie is te vinden op de website van RRReis. 

Voorbeeld wijziging abonnement

  • Per december 2023 komt er een nieuwe vervoerder voor de treinverbinding Ede-Wageningen- Amersfoort. Dan worden ook hier de bus/treinabonnementen ‘Altijd Voordeel Oost’ en ‘Dal Voordeel Oost’ geldig.  
  • De jaarabonnementen ‘Altijd Voordeel Oost’ en ‘Dal Voordeel Oost’ en ‘RRReis Altijd Vrij jaar’ worden goedkoper. 
  • ‘Altijd Vrij RRReis’ - nu al geldig in IJssel-Vecht, IJsselmond en Veluwe Zuid - wordt vanaf december 2023 ook geldig in de bussen in Twente.
  • Voor reizigers vanuit Lochem naar Zutphen die een Arriva ‘Altijd Vrij Gelderland’ trein en bus-abonnement hebben, komt er een aanvulling (supplement) voor doorreizen met Blauwnet naar Oldenzaal. Dat is goedkoper dan het huidige alternatief. 
  • De OV-Oost abonnementen worden ook geldig in Lelystad. 

Tarief Haltetaxi

Haltetaxi RRReis valt niet onder het regionaal openbaar vervoer. De compensatie van het Rijk is hiervoor niet van toepassing. Het tarief stijgt met 11,5% om de gestegen loon-en brandstofkosten te compenseren. 

Advies reizigersorganisatie ROCOV 

Reizigersorganisatie ROCOV Gelderland adviseert Gedeputeerde Staten over de jaarlijkse voorgestelde wijzigingen voor het regionale openbaar vervoer. Het ROCOV adviseerde om de tarieven niet te verhogen en was positief over de voorgestelde wijzigingen van de abonnementen. Het ROCOV adviseerde negatief over de tariefsverhoging van de haltetaxi en de invoering van de EBS-serviceticket.

Samenwerking Gelderland, Flevoland en Overijssel

Gelderland, Flevoland en Overijssel werken samen aan het regionale openbaar vervoer. Door deze samenwerking kunnen reizigers gemakkelijk en vlot over provinciegrenzen heen reizen. We gebruiken hiervoor het merk RRReis. De OV-Oost abonnementen zijn geldig in de 3 provincies. Ook in Flevoland en Overijssel blijven de tarieven nagenoeg gelijk dankzij de rijksbijdrage.