Prettig in de bonen: goed voor burger, boer en bodem

Gepubliceerd op: 8-februari-2024

De teelt van peulvruchten helpt bij het krijgen van een vruchtbare bodem en meer biodiversiteit. En het maakt ons minder afhankelijk van import uit het buitenland.

In de ban van de boon

Wereldpeulvruchtendag werd in het leven geroepen door de Verenigde Naties en voor het eerst gehouden in 2019. 

De dag past bij 2 Sustainable Development Goals:

  • goede gezondheid en welzijn (doel 3) 
  • en verantwoorde consumptie en productie (doel 12).

240205_chili_con_carne.jpg

(Bio)divers

Over die gezondheid: peulvruchten passen goed in een vegetarisch of flexitarisch dieet. Volgens het Voedingscentrum verlagen peulvruchten je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, en afhankelijk van de soort, ook een bron van vitamine B1 en ijzer. Daarnaast bevatten peulvruchten veel vezels.

Peulvruchten zijn niet alleen gezond, lekker en voedzaam. De teelt helpt mee aan een vruchtbare bodem en meer biodiversiteit: meer verschillende planten- en diersoorten. Dit komt doordat de planten stikstof vasthouden. Hier komt bij, dat Nederland zijn afhankelijkheid van de niet-Europese eiwitimport wil verminderen.

#BEANMEAL is een initiatief van de BeanDeal, waaraan provincie Gelderland 1 van de deelnemers is. Deze week kunnen medewerkers verschillende recepten meepakken in het bedrijfsrestaurant. Zoals recepten voor een lekkere witte bonenstoof met tomaat en kabeljauw, chili con carne, erwtensoep, een kapucijnersalade en sperziebonensalade. Wie niet in het bedrijfsrestaurant komt, kan ze downloaden op 'de Binnenplaats’: het intranet van de provincie.