Paasvuren tijdens Paasdagen

Op 1e en 2e Paasdag (31 maart en 1 april 2024) brandt weer het paasvuur op veel plaatsen in de Achterhoek, op de Veluwe, in Twente en het Duitse grensgebied. Afhankelijk van het weer kunt u overlast ervaren van bijvoorbeeld rook, stof en stank. Dit kunt u bij uw gemeente melden. Foto: Gorssel.nl
Gepubliceerd op: 29-maart-2024

Gemeenten verantwoordelijk

Gemeenten verlenen toestemming voor het ontsteken van paasvuren. Zij zijn verplicht om hierover te publiceren. In de regionale kranten en huis-aan-huisbladen staat waar en wanneer de paasvuren branden.

Balans traditie en milieu

Van oudsher branden met Pasen de paasvuren in het noorden en oosten van Nederland. Dit is een traditie in een gebied dat zich uitstrekt van Denemarken tot in Oostenrijk en van Oost-Nederland tot achter de Harz. Bij het verlenen van een vergunning zoeken de gemeenten naar een balans tussen het in ere houden van de paasvuurtraditie en de bescherming van milieu en gezondheid. 

Informatie en klachten

Met vragen over paasvuren of voor meldingen kunt u terecht bij uw gemeente. Kijkt u hiervoor op de website van uw gemeente hoe u dit kunt doen.