Monitor Brede Welvaart 2025: hoe staat Gelderland ervoor?

Hoe gaat het met de mensen in Gelderland? De Monitor Brede Welvaart 2025 laat zien dat veel inwoners tevreden zijn, maar dat er zorgen zijn over gezondheid, geld en de toekomst.
Gepubliceerd op: 2-juli-2025

Opvallende aandachtspunten

Het niveau van brede welvaart in onze provincie is over het algemeen stabiel. Dat laten de uitkomsten van de Monitor Brede Welvaart zien. Wel zijn er een paar aandachtspunten. Zo hebben inwoners zorgen over hoe mensen met elkaar omgaan, over de verdeeldheid in de samenleving, over de toekomst van Nederland en die van onze jongeren. Er is financiële onzekerheid en er zijn zorgen over de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ook blijkt dat de inwoners uit de regio Arnhem-Nijmegen het minst tevreden zijn. 

Wat is brede welvaart?

Brede welvaart gaat over het totale welzijn van mensen en hoe zij de kwaliteit van hun leven ervaren. Dat gaat niet alleen over het bruto binnenlands product - de totale waarde van alles wat in een land wordt gemaakt en verdiend in een jaar - en economische groei. Brede welvaart gaat ook over bijvoorbeeld gezondheid, milieu, wonen, leefomgeving, hoe we omgaan met elkaar en (on)veiligheid. 

De Monitor Brede Welvaart Gelderland 2025 brengt de brede welvaart van Gelderland in beeld. 

Meer weten?

Bekijk de uitkomsten in onze nieuwe Monitor Brede Welvaart 2025.

Waarvoor gebruiken we de Monitor Brede Welvaart?

De monitor heeft een signaleringsfunctie voor overheden, bedrijven en inwoners. Ook geeft de monitor inzicht in hoe het écht gaat met Gelderland en haar inwoners. De inzichten helpen ons om nieuw beleid te maken en bestaand beleid te evalueren en maakt bijsturen mogelijk. 

Portret Helga Witjes

Brede welvaart gaat over het welzijn van onze inwoners en wat mensen écht belangrijk vinden in hun leven.

Deze monitor helpt ons om keuzes te maken die bijdragen aan een gezonde, eerlijke en duurzame toekomst voor alle Gelderlanders.

Helga Witjes

Gelders gedeputeerde

Waar komen de cijfers vandaan?

In de monitor vergelijken we Gelderland met andere provincies, zien we belangrijke trends en vergelijken we, als dat kan,  de Gelderse COROP-regio’s (Achterhoek, Arnhem-Nijmegen, Veluwe en Zuidwest-Gelderland). In de monitor staan de cijfers van alle 51 Gelderse gemeenten. De basis voor de monitor zijn de meest recente cijfers van de Regionale Monitor Brede Welvaart van het CBS. In november 2024 is een uitgebreide enquête naar inwoners in Gelderland verstuurd. De uitkomsten hiervan geven de cijfers van het CBS meer kleuring.