Maak uw wijk groener en gezelliger met Groene icoonprojecten

Kinderen spelen tussen de planten. Ouders maken foto’s, voorbijgangers maken een praatje. Een versteend gebied in de Arnhemse wijk Malburgen werd een fijne plek voor mens en dier. Dankzijankzij de buurt en de challenge Groene icoonprojecten.
vrouw hurkend en man zittend op bankje
Gepubliceerd op: 25-oktober-2022

Doe mee aan de challenge Groene icoonprojecten

Bij de challenge Groene icoonprojecten gaat u aan de slag met het ontwerpen van een groen icoonproject en maakt u kans op subsidie om uw project te realiseren. Een groen icoonproject is een inspirerende groene plek in een stad of dorp voor meer biodiversiteit en een omgeving die beter is aangepast op klimaatverandering. Gemeenten en andere initiatiefnemers kunnen nog tot het einde van 2022 subsidie aanvragen om een ontwerp te maken voor een groen icoonproject. Van 6 februari tot en met 31 maart 2023 kunt u ook subsidie aanvragen om uw plan uit te voeren. De 9 beste ontwerpen ontvangen hiervoor een subsidie tot € 100.000. 

Een plan van de buurt en de gemeente

Mirjam Alexander woont in de wijk Malburgen in Arnhem. Zij nam het initiatief om deze wijk groener en een beter leefgebied voor bijen en vlinders van te maken. 

Mirjam ging samen met Willem Jakobs, een lokale ontwerper, aan de slag. We organiseerden workshops en spraken veel bewoners 1-op-1. We verwerkten hun wensen en ideeën in het plan. We werkten samen met de gemeente, dat was essentieel. Ze hielpen onder andere met de subsidieaanvraag bij provincie Gelderland. We kregen geld om een ontwerp te maken voor de challenge Groene icoonprojecten. Ook de gemeente betaalde mee. Zo ontstond er een plan met veel groen met ook paadjes en plekken om te klauteren.”

Winnen helpt

Het plan voor Malburgen was goed . In 2021 was het 1 van de winnaars van de challenge. Ze kregen geld om hun plan uit te voeren. “Dat we wonnen, maakte dat we meer en sneller dingen gedaan kregen. En wat veel fijner is: in onze wijk wisten veel bewoners weinig over biodiversiteit en de gevolgen van klimaatverandering. n vooral wat zij daaraan kunnen doen. Ze waren trots dat hun wijk een prijs had gewonnen. Daardoor voelden ze zich betrokken. En dat zijn ze nog steeds.”

Ouders maken foto’s van hun kind in het groen, wijkgenoten blijven staan om een praatje te maken. Ze zetten een zonnebloem recht of rapen spontaan zwerfafval op.”“

Maak samen met buren een groen begin

Wilt u ook met buurtgenoten uw wijk groener maken? “Blijf bij wat u denkt dat nodig is”, raadt Mirjam aan. “Doe het samen met je buurtbewoners, en kies iets dat je aankunt. Het is heel mooi dat wij veel vierkante meters kunnen vergroenen, maar het gaat om de impact. Iets kleins kan een begin zijn waardoor mensen over 10 jaar nog steeds werken aan een fijne en groene wijk.” De challenge Groene icoonprojecten helpt u daarbij.