Circulair ondernemen in de praktijk: belemmeringen en tips

De winnaars van de tender ‘Verduurzaming productielocaties’ kwamen op verzoek van gedeputeerde Helga Witjes op 21 september 2022 samen om te praten over hun ervaringen met circulair ondernemen in de praktijk.
Mensen zitten naast elkaar op een stoel
Gepubliceerd op: 27-september-2022

Onder de naam ‘Verduurzamen van productielocaties‘ konden bedrijven 2 jaar geleden voorstellen inleveren voor opschalingsprojecten met meetbare gevolgen op gebruik van grondstoffen, verminderen van stikstof en CO2-uitstoot en schone economie. Uiteindelijk kregen 14 bedrijven in de sectoren agrofood, industrie, afval en bouw een geldbedrag van provincie Gelderland voor hun project. 

Ook de Gelderse partijen Smart Industry Oost, Kiemt, RCT Gelderland en Oost NL waren aanwezig op de bijeenkomst op 21 september. In opdracht van de provincie ondersteunen zij de ondernemers bij het circulair ondernemen.

Helga praat met mensen

Ondernemers hebben baat bij oplossingen

Circulair ondernemen is nog veel tegen de stroom inzwemmen. Daarom gaan we belemmeringen inventariseren en kijken wie die kan oplossen en hoe. Grondstoffen worden steeds schaarser en duurder. Ondernemers hebben baat bij innovatieve, slimme circulaire oplossingen om ook in de toekomst te kunnen blijven ondernemen.

Helga Witjes

Gedeputeerde Economie

Wetten en regels 

Hoewel circulaire economie inmiddels het nieuwe normaal zou moeten zijn, lopen circulair ondernemers nog steeds tegen behoorlijk wat grenzen aan. Zo zitten wetten en regels nog te vaak in de weg om slim om te kunnen gaan met schaarse grondstoffen, en om afval en gevolgen voor het milieu te beperken. Eline Oudenbroek van Interface vertelt: “Er zijn nu nog veel stoffen die we vanwege de afvalstatus niet kunnen gebruiken. Om circulair te kunnen ondernemen, moet de afvalwet- en regelgeving op orde zijn." 

Toegang tot data 

Ook de terughoudendheid van bedrijven om data te delen, maakt circulair ondernemen lastig. Bedrijven delen die gegevens niet graag, want het gaat om concurrentiegevoelige data over aankopen van klanten. Klaas Fuite van Bakkerij Fuite legt uit: “Die data heb je wel nodig om de klantvraag te kunnen beantwoorden, waardoor het product beter aansluit bij de vraag. Zo voorkom je verspilling. Gelukkig gingen wij met een startup in zee toen ze nog in de opstartfase zaten. Die data kunnen we nu toepassen op andere klanten. Maar op een dag gaat ook daar het slot op de gegevens.”

Gebrek aan tijd

Margreet van Uffelen van Omlab mist tijd: “We willen nú verandering, omdat de wereld erom schreeuwt. En architecten en aannemers willen ook liefst nú natuurvriendelijke bouwproducten. Maar producten ontwikkelen kost tijd. En net als alle circulaire makers hebben we onszelf extra beperkingen opgelegd bij de productontwikkeling: het moet allemaal wel met respect voor de natuur en toekomst.” 

Vinger aan de pols

De circulair ondernemers zijn blij met de subsidie uit de tender ‘Verduurzaming productlocaties’, maar zouden het fijn vinden als hieraan ook vervolg wordt gegeven. Nick Kempers van WAM&VanDuren bouwgroep legt uit: “Een opstartproject is nodig om in beweging te komen en de huidige keten te veranderen of zelfs een eigen keten te vormen. Door continue betrokkenheid van de provincie en de aansluiting van branchegenoten kunnen we impact (blijven) maken, ook op de langere termijn." 

Meer circulaire ondernemers nodig

Volgens gedeputeerde Helga Witjes zijn alle aanwezige ondernemers gemotiveerd om circulair te werken. Ze wil graag helpen en zorgen dat er meer mensen aanhaken. Zo komt er een vervolg op deze bijeenkomst en stellen we een meldpunt in voor belemmeringen, zoals wetgeving en certificering. Witjes voegt toe: “Ik hoop dat de staatssecretaris aansluit bij de volgende bijeenkomst, want niets beklijft beter dan iets uit de eerste hand horen. En in de Tweede Kamer kunnen ze ook echt iets voor elkaar krijgen.” Ze sluit de bijeenkomst af met de woorden: “Ik ben jullie heel erkentelijk, want ik word enthousiast van jullie verhalen en jullie zoektocht. We hebben meer mensen zoals jullie nodig, die ons op grotere hoogte kunnen brengen. We moeten het met elkaar doen de komende jaren.” 

Voor meer informatie over circulair ondernemen? Zie onze pagina over circulaire economie.