Antoniuskerk verduurzaamt door hulp provincie Gelderland

De ontmoetingsplek voor jong en oud uit het dorp Rekken, de Antoniuskerk, wordt verbouwd en verduurzaamd. Provincie Gelderland ondersteunde de plannen.
Gepubliceerd op: 6-februari-2024

Een kerk verduurzamen

In 1379 werd in het Gelderse Rekken de Antoniuskerk gebouwd. Dit oude gebouw onderhouden, verbouwen en verduurzamen moet zorgvuldig gebeuren. De vrijwilligers die de Antoniuskerk onderhouden, zochten naar mogelijkheden. Ze kwamen onder andere uit bij ons ontzorgingsprogramma ‘Klimaatklaar Gelderland’.

Hulp van verschillende kanten 

Een duurzaamheidsadviseur van het ontzorgingsprogramma hielp ze op weg. Door de bestaande energiescan te vernieuwen en verduurzamingsadvies kregen de plannen vorm. De kerk kreeg ook hulp vanuit andere programma’s van de provincie. Zo hielp subsidie uit het erfgoedprogramma en de dorpendeal (programma Leefbaarheid) bij de inspanningen om het historische gebouw te behouden en verduurzamen. Inmiddels is de vergunning geregeld. In de zomer van 2024 kan de renovatie beginnen. Initiatiefnemer Ruud Tukkers vertelt: “Zonder het ontzorgingsprogramma hadden we nooit een plan gehad en dus ook geen subsidie. Nu komt onze wens toch uit.”

Zo energieneutraal mogelijk

Het uitgangspunt voor de Antoniuskerk is een zo energieneutraal mogelijke kerk. Een monument verduurzamen kan een uitdaging zijn, omdat er beperkingen zijn bij veranderingen aan de historische en culturele waarde van het gebouw. Zo kunnen bepaalde elementen van het gebouw, zoals ramen of dakbedekking, beschermd zijn en mogen deze niet zomaar worden vervangen. Samen met de duurzaamheidsadviseur en een gespecialiseerd bureau maakten ze een plan. 

Energie besparen en afval beperken

Een belangrijk onderdeel van de plannen zijn energiebesparende maatregelen. Denk aan kieren dichten, tocht verminderen en automatisch sluitende deuren. Ook isoleren ze de vloeren, wanden en daken en de authentieke ramen krijgen een voorzetraam. Er komen zonnepanelen en de cv-verwarming wordt vervangen door een warmtepomp. De materialen die bij de verbouwing overblijven, zoals houten banken, bakstenen en tegels, worden zo veel mogelijk hergebruikt. Zo wordt het afval beperkt. Tot slot zijn er plannen voor tegels rondom de kerk waar het regenwater makkelijk door kan weglopen in de bodem. 

Eigenaren helpen bij verduurzamen

Sinds de start van het programma in 2021 ondersteunden we ruim 100 eigenaren om zo’n 200 gebouwen te verduurzamen. Hierdoor zijn musea, gemeentehuizen, theaters, onderwijsgebouwen, zorginstellingen en dorpshuizen verduurzaamd. Tot eind 2024 kunnen eigenaren deelnemen aan het programma.