Houd uw wijk of dorp levendig

Toen een jarenlang plan voor een dorpshart ingeruild dreigde te worden voor alleen woningen, kwamen inwoners van Heteren massaal in actie. Met succes: van 9 tot en met 12 mei 2024 opende Hart van Heteren met een heus festival. Heeft u ook ideeën voor uw dorp of wijk? Sluit een Wijken- of Dorpendeal en ga aan de slag.

Fotograaf: Mike Nuijs

Levendig dorpshart

Al in de jaren ’80 ontstonden de eerste ideeën voor een levendige dorpskern in Heteren. Er waren allerlei ideeën en plannen. Toen in 2017 bleek dat er een plan lag voor alleen woningen, kwam een grote groep dorpsbewoners in actie. Omdat meerdere lokale ondernemers geen opvolgers hadden, zouden de levendigheid en voorzieningen in gevaar komen. Inwoners en ondernemers gingen met experts op zoek naar wat kon in het dorp. En met hulp van onder andere de Dorpendeal kon er veel. Scholen, dagopvang en sporthal zitten nu op één plek en delen elkaars mogelijkheden, waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe winkels. En er is Hart van Heteren. Een gebouw met onderin winkels en daarboven appartementen. En een mooi plein met fontein, carillon, bloemen en muziek, waar elke maand evenementen worden georganiseerd.

Hulp voor wijken en dorpen

Wat dreigde te gebeuren in Heteren is niet uniek. De leefbaarheid in veel dorpen en wijken staat onder druk. Scholen en winkels sluiten en steeds meer verenigingen hebben het zwaar. Dankzij de Wijken- en Dorpendeals kunnen inwoners, buurtverenigingen en ondernemers wat doen om hun wijk of dorp levendig te houden en te zorgen dat mensen elkaar blijven ontmoeten. In Wijken- en Dorpendeals maken inwoners, gemeenten en provincie Gelderland afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De komende 4 jaar willen we 100 Wijken- en Dorpendeals sluiten. Daarvoor is € 17 miljoen beschikbaar. Initiatiefnemers kunnen een subsidie aanvragen van maximaal € 400.000. De Leefbaarheidsalliantie helpt gratis bij het maken van een projectplan. Verenigingen, ondernemers, de dorpsraad; iedereen, van jong tot oud, kan meedenken en meedoen.

Eerdere successen

Wijken- en Dorpendeals verbeteren de leefbaarheid:

  • In het buurtschap Rekken in de Achterhoek worden woningen voor jongeren gebouwd tegen het leegstaande café, runnen vrijwilligers een kruidenierswinkeltje en wordt de Kerk op ’t Kip een B&B op de pelgrimsroute van Münster naar Utrecht.
  • In Lathum wordt een leegstaande basisschool omgebouwd tot dorpshuis.
  • In Bergharen bliezen 70 vrijwilligers een leegstaande buurtsupermarkt weer nieuw leven in.
  • Ermelo West heeft een nieuw wijkcentrum.
  • In Westervoort vergroenen inwoners samen de buurt.

Maak uw idee werkelijkheid

Zit ook uw hoofd vol ideeën voor meer contact in uw dorp of wijk? Kijk op onze pagina over Wijken- en Dorpendeals voor meer informatie.