Commissaris van de Koning

Clemens Cornielje

De commissaris van de Koning in Gelderland is Clemens Cornielje. Hij is benoemd door de Kroon, op voordracht van Provinciale Staten. Als voorzitter van zowel Provinciale Staten als Gedeputeerde Staten is hij ook ‘het gezicht’ van de provincie. Hij is daarom veel op pad in Gelderland. In de weekagenda staat een greep uit zijn afspraken.

Naast zijn taken als voorzitter van beide Staten is de commissaris ook vertegenwoordiger van de regering in de provincie, de rijksheer. Een van de taken die daarbij hoort, is het toezicht houden op de manier waarop gemeenten hun werk doen. Daarvoor legt hij regelmatig gemeentebezoeken af. Ook is hij verantwoordelijk voor het benoemen van nieuwe burgemeesters

Toespraken Clemens Cornielje

Hieronder staan de laatste 3 toespraken van de commissaris:

Gemeentebezoeken commissaris

Hieronder staan de 3 laatste gemeentebezoeken van de commissaris.

Uitgeschreven tekst (PDF 95 kB)

Uitgeschreven tekst (PDF 145 kB)

Jaarverslag 2016 en cv

Databank kan levens redden

In 2012 kreeg de commissaris te horen dat hij was uitbehandeld voor uitgezaaide kanker. Dankzij een dna-onderzoek van zijn tumor en informatie uit een buitenlandse databank kreeg hij nog een experimenteel medicijn aangeboden, dat aansloeg. De Gelderlander schreef op 28 augustus 2017 over deze experimentele behandelmethode. In de uitzending van EenVandaag van 27 januari 2017 vertelt de commissaris zijn persoonlijke verhaal.

Contact met Clemens Cornielje

c.cornielje@gelderland.nl

Officemanager: Marianne Roes
026 359 96 42

Woordvoerder: Peter Droste
p.droste@gelderland.nl
026 359 90 25
06 52 80 18 10 (SMS/Whatsapp)