We zien Armagan op kantoor aan een lange tafel zitten.
“Ik ben trots en ook blij als ik thuiskom en op de bank zit na een lange dag en dan denk ik heb er voor gezorgd dat Ahmed of Natasja of Toosje vandaag weer werk heeft gekregen. Of vandaag weer heeft gewerkt aan vaardiger geworden in een digitale veranderende omgeving. Of vandaag misschien heeft gedacht van ik werk in een plek waar ik ongelukkig ben, maar dankzij die scholingsvoucher van de provincie heb ik besloten om techniek in te gaan. Of misschien de bouw in te gaan. Of onderwijzer te worden.“
We zien Armagan aan het werk, achter haar laptop.
“Mijn naam is Armagan Önder, ik werkt bij onderwijs en arbeidsmarkt. Wij vallen onder het team economie en wat wij eigenlijk proberen bij onderwijs en arbeidsmarkt is beide werelden dichter bij elkaar brengen. En dat klinkt een beetje heel hoog over. Maar je kan overal lezen dat de krapte op de arbeidsmarkt heel erg toeneemt. Er zijn tekorten in de horeca. In het onderwijs, in de zorg. En wij proberen daar eigenlijk op inspelen door die krapte wat meer weg te nemen.”
We zien Armagan te trap af lopen, voorbij de receptie in het Huis der Provincie in Arnhem.
“Wij werken altijd in een soort van Triple Helix noemen ze dat. Een driehoekssamenwerking met onderwijs, overheid en ondernemers. Want als je probeert verandering te brengen in het onderwijs moet je de ondernemers ook daarin meedoen, anders ben je weer in disbalans. Dus alle drie moeten samen vooruitgaan om die arbeidsmarkt beter in balans te krijgen.”
We zien Armagan een elektrische deelauto van de provincie in stappen en wegrijden.
“Ik ben als regio adviseur, dus een verbindende rol daarin. Als er projecten zijn die bij ons binnenkomen vragen we altijd of er dan samenwerkingsvorm is tussen dus die drie o's. Dat moet bij ons standaard, want anders dan ben je dus niet met die balans bezig. En wij zijn ook een soortvan netwerker daarin. Wij verbinden altijd partijen aan elkaar. Dus wij zorgen er gewoon voor dat die altijd met elkaar verbonden zijn die drie.”
We zien Armagan aankomen bij het pand van Newbies en in gesprek gaan met verschillende mensen.
“We gaan zo meteen bij een Newbies langs, dat is een project die wij gesubsidieerd hebben. Wat statushouders helpt door kleine traineeships, dan is het echt drie, vier maanden, bij werkgevers om aan hun talenten te werken. Want ze beschikken misschien niet over diploma's, maar ze hebben wel absoluut talenten en vaardigheden om aan de slag te kunnen op de arbeidsmarkt in Gelderland. En zij proberen dus door die kleinere traineeships ze vaardigheden aan te leren waardoor ze een grotere kans maken op die arbeidsmarkt. Echt een project wat ik helemaal geweldig vind. Dus het heeft zeker een diversiteitelement ook. En vooral op die krappe arbeidsmarkt van nu telt ieder talent mee. Dus we moeten niet kieskeurig zijn, maar we moeten gewoon zorgen dat iedereen mee op de arbeidsmarkt.”