Hoe zien de Gelderse arbeidsmarktregio’s eruit?
De Gelderse arbeidsmarkt bestaat niet. Gelderland telt 6 arbeidsmarktregio’s met elk hun eigen karakter en kenmerken. Onderzoeksbureau Moventem bracht de 6 regio’s in kaart. Alle regio’s hebben te maken met personeelstekorten, maar de vaardigheden waar behoefte aan is verschillen. Regio’s met vooral een mkb- en mbo-economie (Rivierenland, Achterhoek en Stedendriehoek en Noordwest Veluwe) springen om arbeidskrachten met een bachelor- of masteropleiding.
Die zijn oververtegenwoordigd in het Rijk van Nijmegen en de regio FoodValley, door de aanwezigheid van de universiteiten en hogescholen. De vakgebieden van de afgestudeerden sluiten echter lang niet altijd aan op de vraag.
Techniek en zorg
In alle regio’s is er vraag naar technisch geschoolden op academisch niveau (zoals ICT-experts) en zorgprofessionals, terwijl het aanbod daarvan achterblijft in Gelderland. Kijken naar vaardigheden in plaats van diploma’s en gerichte na-, bij- en omscholing kan helpen om deze mismatch aan te pakken.
Vergrijzing en woon-werkverkeer
De Achterhoek en Rivierenland lijken nog het meest op elkaar. In beide regio’s werken de meeste mensen bij het mkb en werken ze gemiddeld 31 uur of meer per week. Beide regio’s tellen ook de meeste oudere werknemers, dus er staat hen iets te doen met de vergrijzende beroepsbevolking.
Behalve in Midden-Gelderland pendelen de inwoners van de arbeidsmarktregio’s naar een andere regio om er te werken. Gelderlanders zijn dus bereid te reizen voor hun werk, dat is gunstig voor regio’s die op zoek zijn naar arbeidskrachten met specifieke competenties.