Veelgestelde vragen uitbreiding hoogspanningsstation Doetinchem Langerak

Wat is netcongestie?
Het elektriciteitsnetwerk bestaat uit kabels en leidingen die elektriciteit vanaf centrales, windturbines of zonneparken, via onderstations, naar huizen en bedrijven vervoeren. Netcongestie ontstaat wanneer er te veel elektriciteit, tegelijkertijd door de kabels moet. Hierdoor vertraagt de stroom of loopt het vast (stroomstoring). De problemen ontstaan doordat we vaak op hetzelfde moment veel energie gebruiken of opwekken. Zoals op hete zomerdagen wanneer veel airconditioners tegelijk draaien en zonnepanelen maximaal leveren. Vergelijk netcongestie dan met de ochtendspits op de snelweg. Om netcongestie aan te pakken, kunnen we hetzelfde doen als bij het voorkomen van files op de weg: we bouwen alternatieve routes, voegen extra rijstroken toe of moedigen reizigers aan om buiten de spitsuren te reizen.
Waarom is het nodig om het hoogspanningsstation uit te breiden?
Door de groeiende vraag naar elektriciteit en de energietransitie raakt het netwerk steeds meer belast. De verstopping op het netwerk heeft veel gevolgen: bedrijven kunnen niet uitbreiden of een nieuwe elektriciteitsaansluiting krijgen en woningbouw loopt vast. Daarom moet TenneT, de landelijke netbeheerder, de ruimte op het hoogspanningsnet vergroten. Dat doen zij onder andere door het hoogspanningsstation in Doetinchem/Langerak (gemeente Bronckhorst) uit te breiden.
Welke partijen zijn bij dit project betrokken?
De volgende partijen zijn betrokken bij dit project:
- TenneT is initiatiefnemer van dit project. Als landelijke netbeheerder is zij verantwoordelijk voor een veilig en betrouwbaar hoogspanningsnetwerk.
- Provincie Gelderland is in het project betrokken als bevoegd gezag voor het nemen van het projectbesluit. Naast dit projectbesluit zijn ook verschillende vergunningen nodig. Provincie Gelderland treedt hierbij op als coördinerend bevoegd gezag. Met gecoördineerde besluitvorming bedoelen we dat besluiten zoveel mogelijk dezelfde voorbereiding, totstandkoming en rechtsbescherming (bezwaar en beroep) hebben. De procedurestappen voor de verschillende besluiten vinden dan tegelijk plaats. Hiervoor hebben Gedeputeerde Staten een coördinatiebesluit genomen.
- Bij het project zijn het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Waterschap Rijn en IJssel en de gemeenten Bronckhorst en Doetinchem betrokken. Zij zijn verantwoordelijk voor de omgevingsvergunning.
- Het hoogspanningsstation ligt in de gemeente Bronckhorst en dicht tegen het dorp Langerak in de gemeente Doetinchem. Beiden gemeenten werken daarom samen met de provincie en Tennet om het project zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de situatie in het gebied.
Waarom verloopt de uitbreiding in 2 deelprojecten?
Om de druk op het elektriciteitsnet (netcongestie) snel te verminderen, kiest TenneT ervoor om het station in 2 deelprojecten uit te breiden. Deelproject 1 is de plaatsing van een extra transformator. Dit vermindert de druk op het elektriciteitsnetwerk op korte termijn. Vanwege de verwachte groei in het elektriciteitsgebruik en het aantal aansluitingen is verdere uitbreiding van het station nodig op langere termijn (deelproject 2).
Wat wordt 380kV en 150kV genoemd in de stukken over het project?
Het hoogspanningsstation bestaat uit 2 delen. Het 380 kV-station is onderdeel van het landelijke stroomsnelwegennet en is ook verbonden met het Duitse (380 kV)hoogspanningsnet. Op dit deel van het hoogspanningsstation wordt ook elektriciteit omgezet van en naar 150.000 kiloVolt, de spanning van het regionale hoogspanningsnet. Dit netwerk is gekoppeld is aan het middenspanningsnetwerk van Liander, zoals bijvoorbeeld het koppelstation aan de Keppelseweg in Doetinchem. Op www.tennet.eu vindt u meer informatie over het hoogspanningsnetwerk en de hoogspanningsstations.
Waarom is de provincie bevoegd gezag voor het project?
De provincie gaat het projectbesluit opstellen. Het projectbesluit is de belangrijkste toestemming om de 3e transformator mogelijk te maken. Daarom is de provincie ‘bevoegd gezag’. In de wet staat dat de minister normaal gesproken een projectbesluit opstelt voor een hoogspanningsstation. De minister heeft aan Gedeputeerde Staten van Gelderland gevraagd om dit te doen. Dat is gedaan, omdat Gedeputeerde Staten de omgeving beter kennen. De gemeenten Bronckhorst en Doetinchem vinden het ook een goed idee dat provincie Gelderland het projectbesluit opstelt.
Hoe kan ik meedenken over de plannen?
Met de kennisgeving vragen TenneT en provincie Gelderland iedereen mee te denken, suggesties te doen of ideeën in te brengen voor het plaatsen van de extra transformator. Dat kan door een reactie (zienswijze) in te dienen. Op het ontwerp-projectbesluit kunt u ook een reactie geven.
Verder organiseren we 3 informatiebijeenkomsten over de plannen:
- De 1e bijeenkomst vond plaats naar aanleiding van de kennisgeving. Deze is op 14 april 2025.
- De 2e bijeenkomst vindt plaats na publicatie van het ontwerp-projectbesluit.
- Voorafgaand aan de start van de werkzaamheden is er ook een bijeenkomst.
Eigenaren van terreinen die nodig zijn voor onderzoeken of werkzaamheden ontvangen hierover een persoonlijk bericht.
Hoe kan ik op de hoogte blijven van het project?
Via deze website en de website van TenneT en gemeenten Doetinchem en Bronckhorst kunt u op de hoogte blijven van het project. Informatie over ter inzageleggingen en zienswijzeperiodes publiceren we in huis-aan-huisbladen. Omwonenden informeren we per brief over bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten.
Heeft u vragen? Inhoudelijke vragen over het project kunt u aan TenneT stellen via DoetinchemLangerak@tennet.eu. Heeft u vragen over de procedure van het project? Dan kunt u contact opnemen met het Provincieloket.