Hoogwaardige fietsroute MaasWaalpad

Hoogwaardige fietsroute Cuijk tot Nijmegen. Deze route is gereed en kostte € 21,9 miljoen.
Hoogwaardige fietsroute MaasWaalpad

Mooie fietsroute over de Maas en door bos

De hoogwaardige fietsroute MaasWaalpad sluit aan op de grootste werklocatie in de provincie Gelderland: Heyendaal. Door de aanleg van de nieuwe fietsbrug over de Maas is de afstand nu 2,5 kilometer korter. Fietsers krijgen op de route zoveel mogelijk voorrang op autoverkeer. De route maakt gebruik van bestaande fietspaden waar dat kan. Bij Cuijk ligt een geheel nieuw fietspad van de rand van het dorp naar de Maasover, de nieuwe fietsbrug over de Maas. Op 26 september 2020 is de route in gebruik genomen onder grote belangstelling van veel fietsers. 

De nieuwe fietsroute verleidt tot fietsen

De oorspronkelijke fietsverbinding van Cuijk naar Nijmegen loopt via de brug bij de A73 (2,5 kilometer om) of via de pont Cuijk-Mook (dat kost wachttijd). Automobilisten hebben vanuit het zuiden dagelijks vertraging door files en opstoppingen op de toegangswegen van en naar Nijmegen. Met de nieuwe hoogwaardige fietsroute is er nu een snelle, directe, hoogwaardige fietsverbinding tussen Cuijk en Nijmegen die uitnodigt om vaker de fiets te pakken.

Snelfietsroute Maaswaalpad

Snelfietsroute Maaswaalpad transcriptie

Hans Heuer: “Fietsen is voor mij buiten in de natuur zijn, genieten van de opkomende zon, dauw over de velden, mooi uitzicht, het hoofd leegmaken... Fietsen is prachtig. Joop Hardeman: “Die brug, die houdt voornamelijk een fietspad in de lucht, en een voetgangersverbinding. Het fietspad maakt deel uit van het Maas-Waalpad.” Fenna Maassen: “Ik vind hem heel mooi. En heel breed. En ik ben blij dat er verlichting is, want dat is er niet overal. Dus dan is het ook ’s avonds of ’s nachts niet eng om terug te fietsen.” Oud-wethouder Gerard Stoffels: “Veiligheid was ook voor onze gemeenteraad een heel belangrijk punt. Daar is ook flink in geïnvesteerd, dankzij de provincies: De provincie Gelderland, de provincie Brabant en de provincie Limburg. En de inzet van de gemeentes Mook en Middelaar en Cuijk. Met die samenwerking is dit project uiteindelijk tot stand gekomen en is het mogelijk geworden. Ook financieel. Joop Hardeman: “Ik vind het een hele mooie brug. Ik vind het mooi dat hij een relatie heeft met de spoorbrug, maar dat hij toch ook duidelijk op zichzelf staat. Dat het een unieke brug is die ook heel goed past op deze plek.” Oud-wethouder Gerard Stoffels: “Dan is dit toch ook wel een heel bijzonder project. En ook leuk om daarmee je carrière als wethouder te kunnen afsluiten. Iets meegeholpen te hebben te creëren, wat ook nog vele jaren daarna tot heel veel plezier van mensen zal zijn.” Hans Heuer: “Ik ga zeker ’s avonds nog een keer een ritje maken om te zien hoe de verlichting eruitziet. Ik ben heel benieuwd hoe dat ’s avonds eruitziet, in het donker.”

Kaart

Bekijk de volledige kaart.

Partners MaasWaalpad

De gemeente Nijmegen, Cuijk, Heumen en Mook en Middelaar, de provincies Brabant, Limburg en Gelderland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Fietsersbond.