Hoogwaardige fietsroute Ede - Wageningen

De hoogwaardige fietsroute van Ede centrum tot Wageningen centrum. De route is nog niet gereed en wordt uitgevoerd door gemeente Ede en gemeente Wageningen. De fietsroute is 8,4 km lang.
Snelle fietsroutes Ede Wageningen Centrum Ede Bennekom

Populaire fietsroute wordt een hoogwaardige fietsroute

Tussen Ede en Wageningen wordt heel veel gefietst. Aan de zuidkant van Ede liggen belangrijke bedrijven en scholen die nauw samenwerken met de Wageningen University & Research (WUR). En ook bij het station Ede-Wageningen en vanuit Bennekom, dat halverwege de route ligt, stappen veel fietsers op hun tweewieler. Fietsers die tussen Ede en Wageningen pendelen, moeten nu nog vaak stoppen bij kruisingen. Ook zijn niet alle rotondes voorrangsrotondes voor fietsers. Nu al fietsen er dagelijks meer dan 5000 fietsers over deze route. Reden genoeg om van de route een hoogwaardige fietsroute te maken, zodat het voor nog meer mensen aantrekkelijk wordt om de fiets te pakken voor studie of werk.

Van Ede-centrum tot Wageningen-centrum

Na het onderzoeken van verschillende varianten heeft de projectorganisatie, na overleg met omgevingspartijen, een voorkeurstracé gekozen. Het tracé is (van noord naar zuid): Ede-Centrum – Stationsweg - Station – Edeseweg – Bennekom- Bovenweg – Grintweg - Nijenoord Allee – Hoevestein - Churchillweg – Wageningen-Centrum, met aftakkingen naar de Campus in Wageningen.

Samenwerking

Provincie Gelderland, de gemeenten Ede en Wageningen, Wageningen University & Research en de Fietsersbond werken samen aan de voorbereiding van de hoogwaardige fietsroute.

Pico Bello Pad

Voor de nieuwe hoogwaardige route organiseerden we een naamwedstrijd. Tussen 22 juni en 8 juli 2022 kon iedereen een zelfbedachte naam inzenden. Ruim 400 namen werden ingestuurd. De naam voor de hoogwaardige fietsroute Ede-Wageningen is bekend: Pico Bello Pad. Een jury heeft deze naam gekozen, vanwege de speciale herinnering aan de vroegere spoorlijn. 

De aanleg van de hoogwaardige fietsroute Ede-Wageningen is in Ede gestart aan de Kierkamperweg. In Wageningen wordt in februari 2023 gestart aan de Churchillweg. Meer informatie over de werkzaamheden staat op Fietsroute Ede-Wageningen | Gemeente Ede  en binnenkort op Stem van Wageningen

Pico Bello opening fietspad

Belevingsonderzoek

In juli 2019 deden 400 fietsers mee aan belevingsonderzoek van de fietsroute tussen Ede en Wageningen. 

Uitkomsten van de vragenlijst

Een kleine greep uit de antwoorden op de vragenlijst van de 400 deelnemers:

  • 80% fietst altijd of meestal op de route om naar het werk te gaan.
  • 65% fietst 4 of meer dagen per week.
  • 65 tot 75 % fietst meestal tot 11 kilometer en tussen de 16 en 30 minuten.
  • 32 % fietst ook omdat het gezond is en 29 % omdat het goed is voor het milieu
  • 30 % fietst deze route ook voor ontspanning, 26 % ook om te gaan winkelen, 25 % ook voor familiebezoek
  • 22 % kiest een ander vervoermiddel bij slecht weer

Plussen en minnen 

De huidige route wordt over het algemeen ervaren als sneller met de fiets dan met het openbaar vervoer. Ten opzichte van de auto geeft de helft van de deelnemers aan dat de fiets minstens even snel is als de auto.

Sneller met de fiets dan met de bus

De huidige route krijgt een hoge score voor de directheid, aantrekkelijkheid van de omgeving en de korte, snelle verbinding. Minder goed scoren de verkeerslichten, of juist het ontbreken daarvan, verkeersveiligheid, slecht wegdek, de rotonde in Ede (Horalaan, Zandlaan) en het sneeuw- en ijsvrij maken van de route.

Over het tracé

Kaart

Bekijk de route op de kaart.