Het kunstwerk ligt langs een fiets- en wandelpad bij de Baankstraat in Brummen en biedt fietsers en wandelaars de mogelijkheid om even plaats te nemen op een bankje en de geschiedenis van deze plek tot zich te nemen.
Deksel van een theepot
Het kunstwerk van 2.80 meter hoog en 5.20 meter breed, is gebaseerd op de vorm van een oud dekseltje dat werd gevonden bij oudheidkundig bodemonderzoek. In het kunstwerk zelf zijn oude gebruiksvoorwerpen van boerenerven verwerkt. Deze voorwerpen zijn gevonden bij onderzoek voorafgaand aan de aanleg van de rondweg De Hoven bij Zutphen.
Onthulling
Wethouder Pouwel Inberg van gemeente Brummen onthulde samen met de aanwezigen het kunstwerk dat door Andreas Hetfeld is gemaakt. Deze kunstenaar is onder andere bekend van het Romeins Masker langs de Waal bij Nijmegen-Lent, de reusachtige potscherf in Bathmen en het beeld van Gerard Philips in Eindhoven. Speciaal voor deze opening had hij het gehele kunstwerk ingepakt.
Archeologisch onderzoek
Voor de aanleg van de nieuwe rondweg N345 De Hoven voerde provincie Gelderland meerdere keren archeologisch onderzoek uit op het grondgebied van de gemeenten Brummen en Zutphen. In het Brummense deel werden daarbij sporen uit de Nieuwe Steentijd aangetroffen. De archeologen vonden ook een aantal metalen voorwerpen uit de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw in het Zutphense deel. Nu zijn de voorwerpen vereeuwigd in het kunstwerk en vertellen ze de geschiedenis van deze plek vanaf de Steentijd tot aan grootmoeders tijd.