Gelderse Waarde-Ring
De Gelderse Waarde-Ring is een onderscheiding voor mensen die zich bijzonder inzetten om burgers en boeren dichter bij elkaar te brengen. Er waren 45 mensen genomineerd in 3 categorieën: culinaire verbinder, educatieheld en innovatieve voedselondernemer. Genomineerden varieerden van boeren tot bakker en van chef-koks tot bestuurders en bevlogen vrijwilligers Een overzicht van alle genomineerden is terug te vinden op de website van de provincie Gelderland.
De winnaars:
Nel Schellekens van Het Keunenhuis in Winterswijk
Nel Schellekens ontvangt de Waarde-Ring in de categorie culinaire verbinder. Zij beheert het monumentale Keunenhuis op een landgoed bij Winterswijk.
De jury: In haar culinaire proeftuin experimenteert Nel volop met haar visie “van kop tot kont, 0% waste is 100% taste”. Daarbij horen ook de vragen “Waarom eten we dit wel of niet? en “Wat doen we met het afval?” Wie bij Nel aanschuift hoort het hele verhaal: over de herkomst van het product, het product zelf, de grond waar het op groeit en de maker.
Marga Kroezen van De Grote Kroeze in Silvolde
Marga Kroezen ontvangt de Waarde-Ring in de categorie educatieheld. Marga is in het dagelijks leven melkveehouder, maar ze zet zich enorm in voor boerderijeducatie.
De jury: Als moestuincoach en kookjuf weet ze jong en oud te enthousiasmeren voor gezonde voeding en lokaal geteeld voedsel. Wat haar bijzonder maakt, is dat ze het verhaal van de landbouw breed deelt – via sociale media, via samenwerkingen en via de vele educatieve activiteiten die ze organiseert. Daarmee zet ze niet alleen haar eigen bedrijf, maar ook de hele sector in een positief daglicht.
Jeroen Robbers van De Terp Squashpackers in Erichem
Jeroen Robbers ontvangt de Waarde-Ring in de categorie innovatieve voedselondernemer. Begonnen als kleine tuinder groeide zijn pompoenbedrijf uit tot een bedrijf dat alles in huis heeft, en exporteert naar heel Europa.
De jury: deze specialist in biologische pompoenen met eigen verpakkingslijn levert zijn producten volledig plasticvrij, composteerbaar en biobased verpakt. Wat bijzonder aanspreekt is de combinatie van duurzaamheid en innovatie. In de visie van het bedrijf staan zorg voor het milieu en welzijn van mensen centraal, boven winstmaximalisatie.
De Week van Ons Eten
De uitreiking van de Waarde-Ringen is onderdeel van de Week van Ons Eten. In deze week staat de provincie Gelderland samen met partners stil bij de herkomst van het eten. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om inwoners van de provincie kennis te laten maken met de makers van ons voedsel. Zie voor meer informatie de website www.deweekvanonseten.nl.