Gelderse gemeenten realiseren bijna volledige opgave spreidingswet

Gelderland is hard op weg om de doelen van de Spreidingswet te halen. Volgens de Spreidingwet moeten de Gelderse gemeenten uiterlijk 1 juli 2025 opvang bieden aan 11.704 mensen. Met de plannen die gemeenten tot nu toe gemaakt hebben komt de teller op 10.474.
Gepubliceerd op: 1-november-2024

Dat is 90% van de gestelde opgave. Daarvan moeten 992 plekken bestemd zijn voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. Daarvoor gaan de gemeenten 974 plekken realiseren, bijna 100% van de opgave dus.

“De Gelderse gemeenten laten zien dat de Spreidingswet werkt,” aldus commissaris van de Koning in Gelderland, Henri Lenferink. “Voor de Spreidingswet vingen 19 van de 51 gemeenten in Gelderland asielzoekers op; straks zijn dat er 33. Daarom roep ik de minister graag op om deze wet in stand te houden. We hebben met deze wet een middel in handen dat eindelijk rust brengt in de opvang en dus ook in de samenleving. Schaf deze niet af voordat we een nog beter middel hebben.”

Trots


10 gemeenten hebben echter nog geen besluit genomen over de manier waarop ze hun taakstelling willen realiseren. Als die daarover een positief besluit nemen, kan het aantal opvangplaatsen dus ook nog verder toenemen.
Uit de plannen wordt ook duidelijk dat er steeds meer structurele opvang komt in plaats van tijdelijke noodopvang. “Alleen al dat is winst,” aldus Henri Lenferink: “daarmee komt er een eind aan het heen en weer slepen van mensen van de ene tijdelijke plek naar de andere. Dat creëert rust en zekerheid: voor de asielzoeker maar zeker ook voor de omwonenden. En het is veel en veel goedkoper. De Gelderse gemeenten hebben keihard gewerkt om dit mogelijk te maken en ik ben trots op hun inzet en resultaat. ”

Solidariteit

Wat ook opvalt in het Gelderse plan is dat 19 Gelderse gemeenten per 1 januari 2027 100% of meer van de opgave realiseren. 5 gaan zelf over de 200% heen. Wageningen (394%); Arnhem (309%); Zutphen (301%); Harderwijk (295%) en Winterswijk (255%). Lenferink: “De basisgedachte van de wet is solidariteit: gemeenten die elkaar helpen om asielzoekers op te vangen en zo hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”

Perspectief

Lenferink: “Waar het nu om gaat is om de opgave gelijkmatiger te verdelen over de gemeenten; het wordt al veel evenwichtiger dan het was, maar we zijn er nog niet. Daarnaast streven we in Gelderland naar opvang die niet alleen duurzaam is, dus jaren mee kan, maar ook met perspectief voor de asielzoekers en de samenleving, inclusief het bedrijfsleven. Het gaat immers vaak om mensen met veel kwaliteiten,
terwijl hele sectoren staan te springen om vakmensen. Samen met bedrijfsleven en onderwijs willen we werken aan goede opvang, opleiding en werkmogelijkheden. Daar wint iedereen bij.”

Regietafel

Bij de invoering van de Spreidingswet hebben alle gemeenten een indicatieve taakstelling gekregen voor de opvang van asielzoekers. Het belangrijkste doel is om de opvang meer evenwichtig te verdelen over het land en dure noodopvang te voorkomen. De commissarissen van de Koning hebben in hun rol als Rijksorgaan de opdracht het overleg en de afstemming tussen de gemeenten, de provincie en het COA te faciliteren en coördineren en vóór 1 november 2024 hier een verslag over in te dienen bij minister Faber. Zij neemt uiterlijk 31 december 2024 een definitief besluit over het aantal opvangplekken voor asielzoekers dat individuele gemeenten de komende 2 jaren moeten realiseren.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?