Overkoepelend onderzoek watersysteem ‘Stuwwal Nijmegen en omgeving’

De afgelopen jaren zijn voor het gebied ‘Stuwwal Nijmegen en omgeving’ verschillende studies uitgevoerd over klimaatadaptatie, anti-verdroging en het tegengaan van wateroverlast.

Een samenhangende analyse over de werking van het watersysteem en de mogelijke effecten van klimaatverandering, was nog niet gemaakt. Royal Haskoning DHV is dit aan het doen. In de zomer is het onderzoek klaar.

Over de relaties tussen verdroging, droogte en wateroverlast, en het gebruik van het watersysteem, zijn nog veel (onbeantwoorde) vragen zoals:

  • Wat is het effect van kleine grondwateronttrekkingen van particulieren en beregening van landbouwgewassen in de omgeving van De Bruuk? En welke ontwikkeling is te verwachten door klimaatverandering?
  • Wat is de invloed van klimaatverandering - en mogelijke ontwikkelingen op de stuwwal - op de waterhuishouding van De Bruuk? Er kan bijvoorbeeld te weinig water van de stuwwal naar De Bruuk stromen. 
  • Wat is het risico op de instroom van voedselrijk water bij (lange) hevige regenbuien als gevolg van de klimaatverandering?

Royal Haskoning DHV is de hydrologische effecten van beregening in beeld aan het brengen. En ze maakt een beschouwing van het watersysteem van stuwwal Nijmegen als geheel, met aandacht voor wateroverlast, droogte en verdroging. Hierbij worden de al genomen maatregelen voor De Bruuk en de geplande watermaatregelen (vanuit de gemeente en het waterschap) rond Breedeweg meegenomen. Deze zomer is het onderzoek klaar. In een volgende nieuwsbrief vertellen we u meer over het vervolg.