Opening vernieuwd Scholtenpad Winterswijk

Het 90 kilometer lange vernieuwde Scholtenpad in Winterswijk is gepresenteerd op 22 maart 2024. Gedeputeerde Peter Drenth, wethouder Sylvia Fleuren (gemeente Winterswijk) en Henk Bulten (Achterhoek Toerisme) ontvingen de 1e exemplaren van de nieuwe wandelgids van Wandelnet-directeur Ankie van Dijk.
Gepubliceerd op: 22-maart-2024

Wandelen langs scholtenboerderijen

Het Scholtenpad sluit aan op het Wandelnetwerk in de Achterhoek. Verschillende korte en lange wandelroutes gaan door het Achterhoekse coulisselandschap. Dat is een halfopen landschap met heggen, houtwallen en muurtjes. 

Portret Peter Drenth

De omgeving komt tot leven

Het Scholtenpad is een wandelroute die bij uitstek laat zie hoe mooi de Achterhoek is. Je wandelt door het coulisselandschap en langs oude scholtenboerderijen. Onderweg luister je naar een podcast met verhalen van kenners, waarmee de omgeving nóg meer tot leven komt. En dat is wat we willen: recreatie en toerisme verbinden met verhalen uit de streek.

Peter Drenth, gedeputeerde Recreatie en Toerisme

Provincie Gelderland

Recreatie en toerisme belangrijk voor economie

Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor de Gelderse economie en voor ondernemers, zodat zij er een goede boterham aan kunnen verdienen. De Regio Achterhoek wil dé buitenrecreatieregio van Nederland zijn. Recreatieve routenetwerken, die bestaan uit bijvoorbeeld wandelpaden en fietsroutes, zijn hiervoor heel belangrijk. Provincie Gelderland draagt bij aan verschillende routenetwerken in de provincie. Waaronder aan het recreatief routeprogramma van de regio Achterhoek. Ook Stichting Wandelnet ontvangt een bijdrage en heeft nu het Scholtenpad vernieuwd. Peter Drenth: “Dankzij Wandelnet en hun vele vrijwilligers die de route beheren en onderhouden, kan iedereen genieten van de pracht van ons landschap”. 

Diverse wandelroutes 

Het Scholtenpad is een streekpad door de Achterhoek met Winterswijk als middelpunt. Het pad heeft 5 kortere afstanden en daarnaast zijn er 6 dagwandelingen met lengtes tussen de 19 en 26 kilometer. Deze wandelingen gaan zoveel mogelijk over onverharde paden door de fraaie buurtschappen van Winterswijk. 
 

Indrukwekkende scholtenboerderijen 

De naam van de route verwijst naar de bijzondere geschiedenis van deze streek. Langs het Scholtenpad komt u vooral in de buurtschappen Ratum en Woold mooie scholtenboerderijen tegen. Een scholtenboerderij heeft een statig voorhuis met vele ramen. Scholten beheerden land voor de adel en de kerk. We kunnen nog steeds genieten van het rijke erfgoed dat zij nalieten. 

Beleef de verhalen 

Onderweg komt u op verschillende plekken QR-codes tegen die u kunt scannen. Zo opent u inspirerende podcasts en video’s, waarin kenners uit het gebied hun verhaal vertellen. Zo krijgt u onder meer een inkijkje in het leven van het steenuiltje, de geschiedenis van de textielindustrie en de unieke vondsten in de steengroeve (een plek waar steen uit de grond wordt gehaald). 

Meer informatie over het Scholtenpad is te vinden op de website van Wandelnet.