Bakstenen bakken op groene waterstof, kan dat?

Steenfabriek Rodruza, energiebedrijf Essent, branchevereniging KNB-keramiek en waterstofspecialist HyMove zetten samen een grote stap vooruit in het verduurzamen van de baksteenindustrie. Ze gaan een nieuwe manier gebruiken om groene waterstof te vervoeren: LOHC.
Bakstenen in een bakstenenfabriek
Gepubliceerd op: 6-oktober-2022

LOHC is een bewezen technologie uit China. Door dit project komt het grootschalig gebruik van waterstof voor de industrie dichterbij.

Veelbelovende oplossing voor verduurzamen industrie

De industrie is een cruciale factor in het overschakelen op duurzame energie. Zeker voor de Gelderse baksteenfabrieken waar veel aardgas wordt gebruikt. LOHC lijkt een veelbelovende oplossing voor het transport van groene waterstof. Daarom steunen wij deze unieke samenwerking van harte. Mooi dat deze innovatie in Gelderland wordt toegepast.

Jan van der Meer

Gedeputeerde klimaat en energie

Aardgas nodig om van klei bakstenen te maken

Bij het bakproces is grote en veel hitte nodig. Een gemiddelde steenfabriek verbruikt, als grootverbruiker, ongeveer 6 miljoen m3 aardgas per jaar. Dit komt neer op ongeveer 32.000 kilo waterstof per week.

Wat is er nodig om groene waterstof te leveren

Waterstof kan een alternatief zijn voor aardgas. Maar hoe zorg je ervoor dat zoveel groene waterstof constant beschikbaar is, dat het bij de fabriek kan komen én dat het opgeslagen kan worden op een betaalbare manier? Veel vragen waar een antwoord op gevonden moet worden voordat de industrie echt kan overschakelen. De producten die gemaakt worden, zoals bakstenen en dakpannen, moeten immers wel betrouwbaar en betaalbaar zijn.  

Zoektocht naar alternatief

In opdracht van provincie Gelderland zocht HyMove, samen met Essent, steenfabriek Rodruza in Rossum en de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB), naar een alternatief voor het transport. Zij kwamen uit bij een Chinees bedrijf dat een techniek ontwikkelde om waterstof te binden aan een organische stof: LOHC.

Nu waterstof uit Ochten, later mogelijk uit Marokko

Essent laat voor de productie van groene waterstof een elektrolyser (een waterstoffabriek) bouwen op een locatie bij Ochten aan de Waal. Op termijn komen er mogelijk ook verder weg gelegen productielocaties voor waterstof, bijvoorbeeld Marokko en Zuid-Spanje in beeld.

Leverancier én afnemer in 1 project

Zowel de leverancier van groene waterstof als de afnemer zitten in het project. Ze maken gebruik van bestaande technieken en transport. Dat maakt dit een uniek project in Nederland. Het proefproject start eind 2022 en duurt 3 jaar. De samenwerking en kennis moeten helpen om de grootschalige overstap van de energie-intensieve industrie op duurzame energie mogelijk te maken.