Nationale aftrap 75 jaar vrijheid

30-8-2019 Luchtlandingen

75 jaar vrijheid: in Zeeland is zaterdag 31 augustus 2019 de landelijke aftrap van het jubileumjaar, bij de herdenking van de Slag om de Schelde. Daar begint Nederland het herdenkingsjaar samen met Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en vertegenwoordigers van de geallieerde strijdkrachten. Ook commissaris van de Koning van Gelderland John Berends is bij de herdenking.

75 jaar geleden begon het offensief dat uiteindelijk zorgde voor het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland. Bij de herdenking in Zeeland lost een internationale vloot van 11 marineschepen saluutschoten. Er is een vlootparade en optredens op het Vrijheidsplein. Harpiste Lavinia Meijer treedt daar ook op. Het optreden is een cadeau van provincie Gelderland.

Beleef de Slag om Arnhem

Op de Vrijheidsboulevard ziet u verhalen over de bevrijding van Nederland. Onder andere over wat zich in Gelderland afspeelde. Er staan zeecontainers beplakt met foto’s van Operation Market Garden. Bezoekers beleven met behulp van Virtual Reality de Slag om Arnhem. Zo brengt Provincie Gelderland ons verhaal onder de aandacht van mensen buiten onze provincie.

75 jaar vrijheid in Gelderland

In Gelderland is de komende 9 maanden een uitgebreid programma om 75 jaar vrijheid te vieren en herdenken. 5 Gelderse regio’s maakten samen met provincie Gelderland de plannen. Om zoveel mogelijk kinderen en jongeren te betrekken bij Gelderland Herdenkt, is er voor hun een onderwijsproject.

Samen herdenken en vieren

Gelders gedeputeerde Peter Drenth vindt het belangrijk dat we in Gelderland uitgebreid stilgestaan bij 75 jaar Vrijheid. ‘Wij als Gelderlanders zijn allemaal onderdeel van hetzelfde verhaal. Dat herdenken en vieren we samen. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid’, zegt Drenth.

Market Garden

De regio’s vertellen samen het verhaal van 75 jaar vrijheid in Gelderland. Dat doen ze aan de hand van 5 verhalen:

  • Operatie Market Garden
  • de frontlinieperiode
  • het Rijnlandoffensief
  • de Jodenvervolging
  • de bevrijding.

In Gelderland startte het jubileumjaar afgelopen weekeinde met airshow Wings of Freedom in Ede. September 2019 staat in het teken van de herdenkingen van de Slag om Arnhem. Het programma vindt u op gelderlandherdenkt.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht