Dag van Gelderland

openbaar | door provincie Gelderland


12 november 2021 van 12.00 uur tot 18.00 uur

Pathé,
Willem van Arenbergstraat 4,
6515 AT Nijmegen


Informatie

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk.

Op 12 november 2021 organiseert Provincie Gelderland de Dag van Gelderland: een jaarlijks terugkerend evenement waarop we samen werken aan een nóg mooier Gelderland! Omdat we elkaar langere tijd niet in persoon hebben getroffen, is de wens om elkaar te ontmoeten groot.


Update 9 november 2021:

Waar wij voor de zomer optimistisch maar alert startten met de voorbereiding van de Dag van Gelderland, heeft ons College van Gedeputeerde Staten vandaag besloten om de Dag van Gelderland fysiek, en daarmee ook de livestream, op vrijdag 12 november niet door te laten gaan. De toch nog onverwacht snelle stijging van het aantal COVID-19 besmettingen, de overvolle ziekenhuizen en de noodkreet van artsen en verzorgingshuizen hebben tot dit besluit geleid.


Gelderland gaat door!

De pandemie die de hele wereld raakt, laat zijn sporen achter. Al vanaf de 1e lockdown laten we in Gelderland de veerkracht en het vermogen zien om te denken in oplossingen. We zien dat Gelderland duurzaam herstelt. Gastspreker Marli Huijer (hoogleraar publieksfilosofie en voormalig ‘Denker des Vaderlands’) raakt de kern van deze dag.

Zij reflecteert op de effecten van een pandemie op de samenleving: wat betekent het voor de gezondheid en het welzijn van mensen? En wat betekent het voor de rechtsstaat? Welke kansen biedt de pandemie de overheid om de samenleving duurzamer te hervormen, met oog voor gelijkheid, welvaart en welzijn?

Tijdens deelsessies en op het netwerkplein staan zaken als terugblikken, ontmoeten én vooruitkijken centraal: Gelderland gaat door!

Voorzitter en sprekers

Gedurende dag zult u verschillende mensen ontmoeten die wat bijzonders hebben gepresteerd tijdens coronatijd. Van horeca-ondernemer tot medicus, van hoofdredacteur van een regionaal dagblad tot regionaal overheidsbestuurder.

Fysiek en online

Op de Dag van Gelderland mogen we 500 gasten fysiek ontvangen. Dat is meer dan we dit jaar verwacht hadden, maar minder dan we eerder gewend waren. Voor de fysieke bijeenkomst zijn uitnodigingen verstuurd naar een brede vertegenwoordiging van Gelderse (semi) publieke organisaties, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijk betrokken organisaties.

U kunt zich aanmelden voor het fysieke evenement door bovenaan deze pagina op de knop 'aanmelden evenement' te klikken.

Wilt u liever bij het digitale evenement aanwezig zijn? Meld u dan aan voor de live uitzendling. U ontvangt 10 november een link van ons. 

Contact

Neem bij vragen contact met ons op via provincieloket@gelderland.nl


Programma
Tijdstip Omschrijving
12.00 uur Inloop met lunch in de foyer van Pathé met welkomstwoord door John Berends, commissaris van de Koning.
13.00 uur Opening onder dagvoorzitterschap van Hasna El Maroudi en lezingen door Marli Huijer en Henk Soorsma.
14.15 uur Deelsessies waarin u in subzalen kunt luisteren en meepraten over onderwerpen als een post-corona cultuursector in Gelderland, een strategie voor leefbaarheid & ruimtelijke vraagstukken in Gelderland en in dialoog gaat over ethische dilemma’s bij datagebruik tijdens en post-corona. Aanwezig blijven op het netwerkplein mag ook.
15.00 uur Pauze en zaalwissel.
15.15 uur Deelsessies waarin u in subzalen kunt luisteren en meepraten over onderwerpen als een post-corona gastvrij Gelderland, natuurbehoud in Gelderland, toekomstplannen van Gelderse ondernemers, de waarde van nieuws en journalistiek voor politiek en inwoners. Aanwezig blijven op het netwerkplein mag ook.
16.00 - 16.15 uur

Pauze en zaalwissel, gezamenlijk naar zaal 1.

16.15 uur Studio Gelderland waarin Hasna El Maroudi aan de hand van korte videofragmenten in gesprek gaat met bijzondere Gelderlanders die door hun inspanningen in coronatijd geheel vanuit hun eigen ervaring een kijk geven op de toekomst van hun Gelderland. Zij gaan daarover in dialoog met enkele leden van Gedeputeerde Staten.
16.45 uur Een afsluitend hapje en drankje.
18.00 uur Einde.

Sessies

  • Deelsessies van 14.15 uur tot 15.00 uur

Toekomst van een post-corona cultuursector

De cultuursector staat al enige tijd onder druk. Daar bovenop had de cultuursector enorm te lijden onder de coronacrisis. Wat is de toekomst van deze sector? Hoe kunnen we een transitie naar een duurzame en houdbare cultuursector vormgeven? Provincie Gelderland is met de Gelderse regio's hierover al in gesprek. Kristel Baele, voorzitter van de Raad voor Cultuur, en gedeputeerde Peter Drenth gaan met aanwezigen in gesprek over een duurzame cultuursector.

Leefbaarheid en puzzelen met ruimte

Wat is het effect van corona op de leefomgeving en welk effect heeft dat op de ruimtelijke inrichting? Het afgelopen anderhalf jaar gaf ons verschillende onverwachte inzichten als het gaat om mobiliteit, woonopgaven, natuurgebruik en vele andere zaken. Hans Mommaas, directeur Planbureau voor de Leefomgeving en Harriët Tiemens, directeur Groene Metropool Arnhem Nijmegen, geven hun kijk op de zaak.

Ethische dilemma’s: datagebruik tijdens de coronacrisis & vertrouwen

In coronatijd is ontzettend veel data verzameld en geanalyseerd. Vaak voor beleidsbeslissingen bij overheden, veiligheidsregio's, het RIVM en ziekenhuizen. Wat is de meerwaarde van datagebruik voor de samenleving in crisistijd? Wat doet datagebruik met vertrouwen? Robert de Snoo, oprichter van het Human & Tech Institute en gedeputeerde Jan Markink gaan hierover met u in gesprek.

Actie uit de samenleving: wat is de waarde van maatschappelijke initiatieven

We zagen de afgelopen anderhalf jaar talloze mooie acties: van balkonconcerten tot hulp aan de buurvrouw, van online pubquizen tot ommetjes van de Hersenstichting. Prachtige kleine maatschappelijke initiatieven. In het kader van ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’ praten Gelderse initiatiefnemers met u over de waarde van deze maatschappelijke initiatieven en organisaties. Centraal staat de vraag: zijn deze 'koesterprojecten' een insteek?

Corona ondernemerspanel: MKB-ers in de hoofdrol

Wat zijn écht de effecten van corona op ondernemers en hun bedrijven in Gelderland? Tijdens de lockdown vroegen VNO-NCW, provincie Gelderland en OostNL in een peiling aan ruim 1.000 MKB-ers hoe het met ze ging. Gedeputeerde Christianne van der Wal en Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden, gaan met u en Gelderse ondernemers in gesprek over de 5e en laatste peiling. Kom luisteren naar het Gelderse MKB en praat mee over hun post-corona plannen, duurzaam herstel, investeringsruimte en partnerschap.

Gesprekken op de bank

De COVID-crisis heeft ervoor gezorgd dat werknemers uit de evenementensector, horeca en andere getroffen sectoren (tijdelijk) ander werk zijn gaan zoeken. Het heeft grote delen van de arbeidsmarkt opgeschud. Maar hoe staat de Gelderse arbeidsmarkt er nu voor? Hebben we een groot tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren? Tijdens gesprekken op de bank gaan we met verschillende spraakmakende gasten in gesprek.

  • Deelsessies van 15.15 uur tot 16.00 uur

Gastvrij Gelderland post-corona

Deuren open, deuren weer dicht. Lange tijd geen gasten over de vloer. Steeds veranderende coronamaatregelen. Er werd veel flexibiliteit gevraagd van de gastvrijheidssector. 3 ondernemers delen hun bijzondere coronaverhaal ‘op de stip’ onder leiding van Jan Willem van der Straaten, voorzitter van Gastvrij Gelderland. Zij zijn benieuwd naar uw ideeën over de toekomst van deze sector in Gelderland.

Brede welvaart door de ogen van 5 Gelderlanders

1,2 miljoen Gelderlanders, allemaal zaten we in dezelfde surrealistische film de afgelopen anderhalf jaar. Toch heeft iedereen het anders beleeft. Kieskompas brengt samen met provincie Gelderland in kaart wat de impact is op hun gemoed, hun werk, hun leefomgeving, hun wensen voor de toekomst. Doorgrond de échte Gelderlander en kom luisteren.

De waarde van nieuws en journalistiek voor politiek en inwoners

Lokaal nieuws werd nog nooit zoveel gelezen als het afgelopen jaar, maar de advertentie-inkomsten droogden snel op. Samen met onze moderator Olof Mudde gaat Joris Gerritsen, hoofdredacteur van De Gelderlander, in op de waarde van lokale journalistiek, nepnieuws en media.

Het draaiboek van Nederland Slim Benutten & Akte van Oost

Naast omgaan met de impact van corona staat Gelderland nog voor andere uitdagingen. Om tot passende oplossingen te komen, werken we veel samen in de regio. Wat is het script van de lobby-aanpak in Gelderland? Hoe kwam ‘de Akte van Oost’ tot stand? Word bijgepraat door Ellen Mulder, manager buitenlandse betrekkingen en lobby bij provincie Gelderland en Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden over de strategie achter ‘Nederland Slim Benutten’ en lopende contacten met Den Haag en Brussel.

Gesprekken op de bank

De COVID-crisis heeft ervoor gezorgd dat werknemers uit de evenementensector, horeca en andere getroffen sectoren (tijdelijk) ander werk zijn gaan zoeken. Het heeft grote delen van de arbeidsmarkt opgeschud. Maar hoe staat de Gelderse arbeidsmarkt er nu voor? Hebben we een groot tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren? Tijdens gesprekken op de bank gaan we met verschillende spraakmakende gasten in gesprek.

Duurzame kansen voor natuurinclusieve landbouw

Juist de coronaperiode liet ons zien hoe belangrijk de natuur en onze omgeving voor ons zijn. Daar hoort ook de Gelderse boer bij. We kochten bijvoorbeeld veel vaker rechtstreeks bij de boer in de buurt. Agrarische ondernemers zijn belangrijk voor Gelderland. Als voedselproducent, voor de werkgelegenheid en ook door hun rol in bijvoorbeeld de energietransitie, biodiversiteit en klimaatdoelstellingen. Met een gigantisch oppervlak aan landbouwgrond in Gelderland biedt natuurinclusieve landbouw grote kansen in verduurzaming. Steeds meer boeren dragen hieraan bij. Hierover gaan we in gesprek met gedeputeerde Peter Drenth.