In 2023 en 2024 voeren we groot onderhoud uit aan de N348 tussen Dieren en Zutphen. We vervangen het asfalt op delen van de weg, voeren verkeersveiligheidsmaatregelen uit en passen de weg aan in Leuvenheim.
Het asfalt van de weg tussen Dieren en Zutphen wordt vervangen. Daarnaast voeren we enkele maatregelen uit om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo verlagen we in Spankeren de snelheid naar 50 km/uur en zorgen we voor een bijpassende inrichting van de weg. Ook in Leuvenheim passen we de weg aan. Het eerste gedeelte van de werkzaamheden is afgerond. De laatste werkzaamheden vinden plaats tussen maandag 1 april en vrijdag 2 augustus 2024.
Op deze pagina leest u over de werkzaamheden, planning en veelgestelde vragen.
Planning
Wanneer
Wat
1 april 2024 – 2 augustus 2024
Uitvoering tweede deel werkzaamheden in Spankeren:
Herinrichting van de weg;
Verleggen kabels en leidingen;
Vervangen gemeentelijke vuilwaterriool;
Landbouwuitritten combineren tot één centrale landbouwuitrit.
Wanneer
Wat
1 april 2024 – 2 augustus 2024
Uitvoering tweede deel werkzaamheden in Spankeren:
Herinrichting van de weg;
Verleggen kabels en leidingen;
Vervangen gemeentelijke vuilwaterriool;
Landbouwuitritten combineren tot één centrale landbouwuitrit.
Afsluiting
Voor de werkzaamheden aan de N348 in Spankeren (Zutphensestraat) is het noodzakelijk dat we de weg afsluiten vanaf de aansluiting op de N786 (Kanaalweg) in Dieren tot de rotonde met de aansluiting op de N345 (Kwazenboschweg/Wapsumsestraat) in Brummen. Deze afsluiting geldt van maandag 6 mei 2024 tot vrijdag 2 augustus 2024. Bewoners, bedrijven en perceeleigenaren in het afgesloten wegvak blijven bereikbaar. U leest hier meer over onder het kopje Omleidingen verderop op deze pagina.
Werkzaamheden
We voeren het onderhoud uit en passen de weg aan bij Spankeren. Wat gaan we doen?
We richten de weg bij Spankeren in als bebouwde kom. Daarbij versmallen we de weg, we brengen komslingers aande zuid- en noordzijde van Spankeren aan een linksaf-vak, een middengeleider en een fietsoversteek bij de Overweg.
Ten behoeve van de herinrichting moeten er kabels en leidingen worden gelegd. Ook de nutsbedrijven maken hun netwerken toekomstbestendig door het vervangen of uitbreiden van bestaande netwerken.
Het bestaande vuilwaterriool wordt vervangen. Er wordt in de weg een nieuw hemelwaterriool aangelegd.
Het verkeer tussen Dieren en Brummen leiden we om vanaf maandag 6 mei 2024 tot vrijdag 2 augustus 2024 via de volgende omleidingsroutes:
Van Zutphen via de N314 naar Hummelo. Van Hummelo via de N317 naar Doesburg en via de N348 naar Arnhem en Dieren. Deze route geldt ook voor het verkeer van Arnhem en Dieren naar Zutphen.
Vanaf de rotonde Brummen Noord onderaan de Cortenoeversebrug via de N345 naar Voorst richting Apeldoorn en verder. Van Apeldoorn via de N789 naar Klarenbeek. Van Klarenbeek via de N786 kanaalweg naar Dieren. Deze route geldt ook voor verkeer van Dieren naar Brummen Noord.
Fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik blijven maken van het fietspad.
Bij het werken aan de weg doen we er alles aan om de overlast te beperken. Maar enige hinder is niet te vermijden. We roepen weggebruikers op om zich aan de omleidingsroutes te houden, geen sluiproutes te gebruiken, aanwijzingen op borden én van verkeersregelaars op te volgen, zich aan de maximumsnelheid te houden en op te letten met fietsers (schoolgaande jeugd) en wandelaars. Zo houden we rekening met elkaar én werken we samen aan veilig verkeer.
Verkeersbesluit wegafsluiting
Voor een aantal maatregelen van de herinrichting van de weg namen we in voorjaar 2023 2 verkeersbesluiten. Er is geen beroep aangetekend. Meer informatie over het verkeersbesluit leest u op de pagina van het Provinciaal blad van Gelderland.
Herinrichting Spankeren
Op de Zutphensestraatweg (N348) bij Spankeren rijdt verkeer vaak harder dan 80 km/uur. Een proef in 2018 met snelheidsverlaging naar 70 km/per uur had geen effect. Daarom onderzochten we of een andere inrichting van de weg bijdraagt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid. Samen met de gemeente Rheden, de Belangengroep N348 en aanwonenden kwamen we uit op een andere inrichting van de weg volgens de zogenaamde N348-bewoners variant (PDF 4 MB). Daarbij verlagen we de snelheid van 80 km/uur naar 50 km/uur.
De snelheidsverlaging naar 50 km/uur is uitzonderlijk voor een provinciale weg. De N348 ligt bij Spankeren op een zogenaamde primaire waterkering. Hierdoor is er geen ruimte om de weg veilig in te richten op een snelheid van 80 km/u. Daarnaast lijkt de weg qua omgevingsbeeld op een bebouwde kom door veel uitritten, twee zijwegen en veel overstekende fietsers. Daarom verlagen we de snelheid en zorgen we voor een bijpassende inrichting van de weg.
Voorgestelde maatregelen
De N348-bewoners variant hebben we verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp (PDF 1,9 MB). In het definitief ontwerp zijn de voorgestelde maatregelen van bovenaf ingetekend in de weg:
Instellen bebouwde kom en snelheid verlagen naar 50 km/uur,
Weg inrichten als bebouwde kom: onder andere een komgrens met komslinger of komuitbuiging,
Aanbrengen linksaf-vak, middengeleider en fietsoversteek bij Overweg,
Maken centrale afrit naar uiterwaarden,
Aanplanten van bomen en hagen.
Landschapsplan Spankeren
Ook hebben we een landschapsplan gemaakt, dat bestaat uit 2 onderdelen: het landschapsplan en het beplantingsplan.
Reageren op het definitief ontwerp- en op het landschapsplan voor Spankeren was mogelijk tijdens informatiebijeenkomsten in oktober en via een digitaal formulier. Alle vragen en antwoorden vatten we samen in een reactienota (PDF 288 kB).
Veel gestelde vragen
1. Waarom moet de weg voor deze werkzaamheden helemaal afgesloten worden?
De weg is afgesloten van 6 mei tot en met 2 augustus 2024. Dit doen we voor de veiligheid van alle verkeersdeelnemers en voor de veiligheid van de wegwerkers. Tussendoor kunnen de nutsbedrijven de kabels en leidingen verleggen, dit doen zij deels tijdens de afsluiting en deels langs het verkeer. Voor de werkzaamheden langs het verkeer wordt de weg niet afgesloten, maar gelden er wel snelheidsbeperkingen.
We onderzochten verschillende scenario’s voor het uitvoeren van de wegwerkzaamheden: gedeeltelijke afsluiting, bijvoorbeeld met verkeerslichten of met tijdelijke wegen langs de werkzaamheden, of volledige afsluiting. De aard van het werk in combinatie met beschikbare ruimte, de veiligheid voor zowel wegwerkers als weggebruikers, maken volledige afsluiting het meest wenselijke scenario.
Om sluipverkeer door de woonwijken in Brummen te verminderen sluiten we, op verzoek van de gemeente Brummen, ook één rijbaan van de N348 (van noord naar zuid) af tussen de tussen rotonde Brummen noord en de rotonde Brummen zuid.
We stemmen de bereikbaarheid zorgvuldig af met bewoners, betrokken bedrijven en hulpdiensten.
2. Waarom voeren jullie deze werkzaamheden niet in de weekends / avonden en nachten uit?
Avond- en nachtwerk verstoort de nachtrust. Ook lenen niet alle werkzaamheden zich voor nachtwerk i.v.m. de kwaliteit. Weekendwerk is soms onwenselijk vanwege het belang van ondernemers en horeca en de zondagsrust. Verder zijn de kosten van de werkzaamheden aanzienlijk hoger als werkzaamheden worden uitgevoerd in vakantieperiodes, weekenden en avonden of nachten in plaats van overdag op reguliere werkdagen. In verband met de duur van de afsluiting kiezen wij er voor dit project voor om door te werken tijdens de bouwvak.
Ook is de uitvoeringsperiode te lang om het werk volledig en aansluitend in weekends of één vakantieperiode uit te voeren. Daarbij lenen de werkzaamheden zicht er niet voor om na een afsluitingsweekends de weg weer open te stellen en dan in volgende weekends weer verder te gaan.
In de afweging voor werken buiten reguliere uren en dagen nemen we verder mee:
het belang (de verkeersintensiteit) van de weg,
de mogelijkheid om het verkeer goed om te leiden,
de te verwachten verkeersdrukte,
de doorlooptijd van de werkzaamheden, in dit specifieke project zijn de werkzaamheden niet geheel in een vakantie periode uit te voeren.
De afweging wordt gemaakt in overleg met andere wegbeheerders, gemeenten, hulpdiensten, etc. Het uitgangspunt van provincie Gelderland is dat werkzaamheden in principe overdag worden uitgevoerd op reguliere werkdagen.
3. Is mijn woning of bedrijf nog wel bereikbaar?
Ja, als u in het werkvak woont of als bedrijf gevestigd bent, dan kunt u uw woning of bedrijf bereiken door het werkvak. De aannemer maakt met u een persoonlijk bereikbaarheidsplan waardoor uw woning bereikbaar blijft. Voor zowel u zelf, als voor bijvoorbeeld postbezorgers en afvalservices.
Voor de overige weggebruikers is het werkvak afgesloten en gelden de omleidingen om het werkvak heen om op de bestemming te komen. De aannemer informeert omwonenden en weggebruikers over de precieze planning van de werkzaamheden en mogelijke afsluitingen en omleidingen.
4. Hoe zorgt de provincie ervoor dat mijn bedrijf zo goed mogelijk bereikbaar blijft?
Gedurende de werkzaamheden plaatsen we omleidingsborden. Op de omleidingsborden worden alleen bestemmingen vermeld die ook op de ANWB-bewegwijzering van de betreffende regio staan aangegeven. Soms is er een aanvulling mogelijk met algemene termen, zoals: “Bedrijven…straat bereikbaar” of “Bedrijventerrein volg …”.
Of een aanvulling mogelijk is, is afhankelijk van eventuele (ongewenste) neveneffecten. Deze afweging wordt gemaakt in overleg met de betrokken wegbeheerders en de politie.
5. Kan ik als bedrijf een tegemoetkoming of schadevergoeding krijgen als compensatie voor de hinder/onbereikbaarheid?
Bedrijven moeten er rekening mee houden dat wegen onderhouden en gereconstrueerd kunnen (en moeten) worden en dat zij daardoor tijdelijk minder bereikbaar zijn. Een eventueel geleden omzetschade als gevolg van een reconstructie is een schade die het normale maatschappelijk risico van een bedrijf vrijwel nooit overschrijdt en zal daarom in bijna alle gevallen in redelijkheid voor eigen rekening blijven. Dat is slechts anders als er sprake is van volledige onbereikbaarheid, of van onevenredig zwaar getroffen zijn in vergelijking met anderen die ook door de werkzaamheden worden getroffen. In het algemeen geldt de stelregel dat een verzoek om compensatie mogelijk in aanmerking komt wanneer de omzetschade tenminste 10 tot 20% van de jaaromzet bedraagt.
Mocht u menen, rekening houdend met bovenstaande, recht te hebben op een vergoeding van gederfde omzet, dan moet voor de berekening van gederfde omzet omzetcijfers met accountantsverklaring over meerdere jaren worden overlegd. Dat kan, met uitzondering van zeer bijzondere gevallen, pas na afloop van de werkzaamheden.
We raden u aan om voorafgaand aan het indienen van een omzetschadeclaim met ons in contact te treden. Dit kan via ons provincieloket, telefoonnummer 026 – 359 99 99.
6. Waar kunnen aanwonenden en bedrijven tijdens de werkzaamheden terecht voor vragen of klachten?
U ontvangt ongeveer 2 weken voor de start van de werkzaamheden van de aannemer een bewonersbrief waarin een contactpersoon staat vermeld. De aannemer verzorgt het omgevingsmanagement tijdens de uitvoering en is uw eerste aanspreekpunt. Wilt u met contact opnemen met provincie Gelderland? Stel uw vraag via het vragenformulier op onze website of neem telefonisch contact op via 026- 359 99 99.
7. Waarom is gekozen voor deze omleidingen?
De provincie geeft de omleidingsroutes aan met herkenbare gele borden. We roepen op om deze routes zoveel als mogelijk te gebruiken, omdat deze routes het extra verkeer aankunnen. Ze zijn ook afgestemd zijn met andere wegbeheerders. We geven verschillende omleidingsroutes aan die aansluiten bij de bestemming. Zo verspreiden we de verkeersdrukte en zorgen we voor een goede doorstroming.
8. Waarom is de weg op sommige plekken langer afgesloten dan dat de werkzaamheden duren?
Voor de werkzaamheden aan de N348 sluiten wij beide periodes de weg af vanaf de aansluiting op de N786 in Dieren tot de rotonde met de Arnhemsestraat bij Brummen. Op sommige stukken kosten de werkzaamheden minder tijd, maar blijft de weg vanwege de andere werkzaamheden voor doorgaand verkeer afgesloten. Dit kan betekenen dat de wegwerkzaamheden in uw dorp een stuk korter duren dan dat de weg is afgesloten. Uw woning of bedrijf is gedurende die periode wel bereikbaar.
Bereikbaar Gelderland
Kijk voor actuele werkzaamheden en eventuele omleidingsroutes op de site van Bereikbaar Gelderland.