Woning Gezocht! – Van leegstand naar wonen Maasbommel

De woningnood in Gelderland is hoog. Tot 2030 moeten er ruim 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd in Gelderland. Hoe helpen we iedereen aan een passende woning? We vertellen er meer over in de reeks: ‘Woning Gezocht!’
Oud buurthuis van Maasbommel
Gepubliceerd op: 11-april-2023

In de 4e editie van Woning Gezocht! is gedeputeerde Peter Kerris op bezoek in Maasbommel, gemeente West Maas en Waal. In gesprek met Harm van Dijk, 1 van de finalisten van de challenge Mijn huis staat in Gelderland, zoekt hij een antwoord op de vraag: “Hoe bouw je een leegstaand dorpshuis met oude gymzaal om tot een betaalbare woning?”

Wonen op een plek vol jeugdherinneringen

Het voormalige dorpshuis De Hanze in Maasbommel was tientallen jaren een druk bezocht gebouw in Maasbommel. Sinds de oplevering van het nieuwe dorpshuis in 2019 staat het pand leeg. Het is 1 van de gebouwen die kenmerkend zijn voor Maasbommel. Het gebouw moet opgeknapt worden. In combinatie met het omliggende gebied kan het weer een mooie plek worden. Via de challenge Mijn huis staat in Gelderland gingen we op zoek naar een groep inwoners die dit avontuur aan durven. De jongeren uit finalistengroep De Hanze gaan straks op een plek vol jeugdherinneringen wonen.

Harm: “Er komen in totaal 4 huizen: 2 aan de voorkant en 2 aan de achterkant. Elk huis wordt ongeveer 125 vierkante meter. In het midden zit nu nog de gymzaal met een heel hoog plafond. Die gaan we verdelen zodat elk huis een woonkamer of keuken met een hoog plafond krijgt. Verder gaan we alles isoleren, zonnepanelen plaatsen en een sedumdak aanleggen. Het plan is om veel zelf te doen want we zijn best handig én we hebben geen haast.”

Mijn huis staat in Gelderland

Veel mensen zoeken een huis, ook in Gelderland. Tegelijkertijd is er veel leegstand. We willen woningzoekenden helpen. Een leegstaande gebouw kan een oplossing zijn. Minder leegstand maakt een gebied prettiger om te wonen. We koppelen daarom met de challenge Mijn huis staat in Gelderland woningzoekenden aan leegstaande gebouwen. Zo zorgen we samen voor extra woningen, verminderen we leegstand en verduurzamen we buurten en wijken. Resultaat: Gelderland blijft een fijne plek om te wonen.

 

Actieplan Wonen

Samen met onder andere gemeenten, regio's, woningcorporaties, bouwers, beleggers en ontwikkelaars zoeken we naar oplossingen voor de woningnood. Dit is een opgave waar niet 1 oplossing voor is. Op verschillende manieren helpen we mee aan versnelling van de woningbouw, meer betaalbare woningen en meer flexibele woonvormen. Met het Actieplan Wonen versnellen we tot en met 2025 de bouw van 40.000 woningen.