Dorpshuis De Hanze in Maasbommel

Het voormalige dorpshuis De Hanze in Maasbommel was tientallen jaren het kloppend hart van Maasbommel en zoekt een nieuwe invulling. De jongeren uit finalistengroep De Hanze gaan wonen op een plek vol jeugdherinneringen.
Dorpshuis de Hanze in Maasbommel

Het voormalige dorpshuis De Hanze aan de Meester van de Venstraat 2 was tientallen jaren het kloppend hart van Maasbommel (gemeente West Maas en Waal). Sinds de oplevering van het nieuwe dorpshuis in 2019 staat het pand leeg. Het is één van de gebouwen die de identiteit vormen van Maasbommel. Natuurlijk moet er opgeknapt worden, maar in combinatie met het omliggende gebied ligt er een mooie kans.

Vriendengroep De Hanze

“We hebben hier allemaal heel wat jaartjes carnaval gevierd en veel mooie herinneringen liggen. Dat maakt het extra leuk dat we hier straks gaan wonen”, vertelt Harm van Dijk (25). Samen met z’n vrienden Mike van de Bovenkamp, Menno van de Berg, Sharona van Bragt, Jelle Martens en Anne Witsiers heeft hij het voormalige dorpshuis De Hanze in Maasbommel gekocht.

“De koopprijs hebben we door 4 gedeeld, zodat we allemaal eigenaar worden van 1 huis. We hebben geen gezamenlijke ruimte en zijn dus eigenlijk gewoon buren van elkaar”, vertelt Harm. “Menno gaat hier samenwonen met zijn vriendin Sharona en Jelle met z’n vriendin Anne. Dus in totaal zijn we met z’n zessen. We zijn al bevriend sinds de basisschool, toen we bij elkaar in de klas zaten. Behalve Sharona, maar haar kennen we ook al heel lang. Erg leuk om dit met een vriendengroep te doen.”

“De Hanze is van buiten niet zo mooi, maar het gebouw is wel heel groot. Er komen in totaal 4 huizen: 2 aan de voorkant en 2 aan de achterkant. Elk huis wordt ongeveer 125 vierkante meter. In het midden zit nu nog de gymzaal met een heel hoog plafond. Die gaan we verdelen zodat elk huis een woonkamer of keuken met een hoog plafond krijgt. Verder gaan we alles isoleren, zonnepanelen plaatsen en een sedumdak aanleggen. Het plan is om veel zelf te doen want we zijn best handig én we hebben geen haast. Alleen aan de buitenkant mogen we niet te veel veranderen en we mogen geen schuttingen plaatsen. Maar dat hoeft ook niet, want we kunnen goed met elkaar opschieten”, lacht Harm.