Dorpshuis De Hanze in Maasbommel

Het voormalige dorpshuis De Hanze in Maasbommel was tientallen jaren het kloppend hart van Maasbommel en zoekt een nieuwe invulling. Het gebouw is zeer geschikt om ruimte te geven aan 4 woningen.
Dorpshuis De Hanze in Maasbommel

Dorpshuis De Hanze in Maasbommel

Dorpshuis De Hanze in Maasbommel transcriptie

We zien beelden van het leegstaande voormalige dorpshuis De Hanze in Maasbommel. Aan het woord zijn René Cruijsen, wethouder gemeente West Maas en Waal en Willie van de Kamp, projectleider gemeente West Maas en Waal. Beelden van het pand, van binnen en van buiten, worden afgewisseld met beelden van de geïnterviewde personen. Cruijsen: Het pand heeft weer waarde. Nu staat het al anderhalf jaar leeg. Ja daar moet iets mee gebeuren en ik moet zeggen dat ik dit een prachtige oplossing vind. Van de Kamp: We staan in Maasbommel. Het voormalige dorpshuis de Hanze. Dat was eigenlijk het kloppend hart van het dorp natuurlijk. Cruijsen: Je kunt zeggen we gaan het verkopen, het wordt gesloopt en er komen drie of vier of vijf woningen voor terug. Maar dit gebouw is nog in goede toestand. De funderingen en de muren zijn nog uitstekend. En hier zit ook een plan achter om na te denken om hier een gemeenschapshuis te maken voor vier senioren of vier starters. Van de Kamp: Het pand heeft een unieke uitstraling. Het heeft echt een uitstraling van een dorpshuis. Een vierkant geheel met een wat hoger gedeelte waar het sportgedeelte plaatsvindt. Dus eigenlijk een heel mooi historisch element wat je kunt gebruiken voor de ontwikkeling. Het gebouw is 55m2 groot en de kavel is ongeveer 1300m2. Cruijsen: Dat is nu mooi dat we een concept hebben met de provincie Gelderland. Zij helpen ons op weg. Zij gaan dat ook begeleiden met mensen die het initiatief nemen. En zij hebben ook deskundigheid in huis om bouwkundig en technisch te kijken naar wat mogelijk is. Maar goed, dat is aan de initiatiefnemers om te kijken wat hier nou in past. Met zo min mogelijk middelen willen we iets mooi maken dat ook betaalbaar is. Van de Kamp: Ik denk vooral dat de aandacht en respect voor deze locatie, dichtbij een kerk, dichtbij een plein, dat zijn elementen die je eigenlijk mee moet nemen. Cruijsen: Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden op de website mijnhuisstaatingelderland.nl. En dan gaat het lopen. Eindshot ‘Doe mee aan de challenge’ mijnhuisstaatingelderland.nl. Logo’s gemeente West Maas en Waal en provincie Gelderland

Over de locatie

Het voormalige dorpshuis De Hanze aan de Meester van de Venstraat 2 was tientallen jaren het kloppend hart van Maasbommel (gemeente West Maas en Waal). Sinds de oplevering van het nieuwe dorpshuis in 2019 staat het pand leeg. Het is één van de gebouwen die de identiteit vormen van Maasbommel. Natuurlijk moet er opgeknapt worden, maar in combinatie met het omliggende gebied ligt er een mooie kans.

Wij zoeken een nieuwe invulling voor dit voormalig dorpshuis. Het gebouw is zeer geschikt om ruimte te geven aan 4 woningen. Het gebouw heeft een oppervlakte van 550 m2 en staat op een kavel van 1.290 m2.

Nieuwe invulling

De gemeente zoekt een deelnemersgroep die met aandacht en respect voor de historische kwaliteiten het dorpshuis een nieuw leven geeft. Passend in de omgeving. Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk dat er aandacht is voor verduurzaming van de gebouwen.

Over het dorp: Maasbommel

In gemeente West Maas en Waal ligt prominent aan de Maas de kleinste Hanzestad van Nederland: Maasbommel. Het plaatsje telt zo’n 1.400 inwoners en werd vroeger ook wel ‘snoekenstad’ genoemd. De snoekvisserij leverde namelijk in de bloeitijd van het stadje veel geld op en bracht welvaart. Het gezellige Maasbommel staat nu bekend om de waterrecreatie. Er zijn verschillende jachthavens, campings en een groot strand. Vissen, zeilen, surfen en zwemmen, alles is mogelijk!

Onze ruim 19.300 inwoners tellende gemeente ligt in het Rivierengebied in het Land van Maas en Waal. Ingeklemd tussen de twee rivieren ligt dit mooie rustige stukje Nederland met uitgestrekte akkers en weiden, karakteristieke dorpen, slingerende dijken en kleurrijke boomgaarden. Dat maakt ‘t wonen hier erg aantrekkelijk. Zeker gezien de centrale ligging. Steden als Nijmegen, Tiel, ´s-Hertogenbosch en Arnhem zijn uitstekend bereikbaar. West Maas en Waal bestaat uit acht dorpen: 4 aan de Maas- en 4 aan de Waalkant. Ieder dorp heeft zijn eigen basisvoorzieningen, zoals scholen, winkels en sportvelden.

 

Links

De MHSIG-locaties

Bekijk hier de andere locaties van de challenge Mijn huis staat in Gelderland.