Dorpshuis De Hanze in Maasbommel

Het voormalige dorpshuis De Hanze in Maasbommel was tientallen jaren het kloppend hart van Maasbommel en zoekt een nieuwe invulling. De jongeren uit finalistengroep De Hanze gaan wonen op een plek vol jeugdherinneringen.
Dorpshuis De Hanze in Maasbommel

Het voormalige dorpshuis De Hanze aan de Meester van de Venstraat 2 was tientallen jaren het kloppend hart van Maasbommel (gemeente West Maas en Waal). Sinds de oplevering van het nieuwe dorpshuis in 2019 staat het pand leeg. Het is één van de gebouwen die de identiteit vormen van Maasbommel. Natuurlijk moet er opgeknapt worden, maar in combinatie met het omliggende gebied ligt er een mooie kans.

Links

Vriendengroep De Hanze

“We hebben hier allemaal heel wat jaartjes carnaval gevierd en veel mooie herinneringen liggen. Dat maakt het extra leuk dat we hier straks gaan wonen”, vertelt Harm van Dijk (25). Samen met z’n vrienden Mike van de Bovenkamp, Menno van de Berg, Sharona van Bragt, Jelle Martens en Anne Witsiers heeft hij het voormalige dorpshuis De Hanze in Maasbommel gekocht.

“De koopprijs hebben we door 4 gedeeld, zodat we allemaal eigenaar worden van 1 huis. We hebben geen gezamenlijke ruimte en zijn dus eigenlijk gewoon buren van elkaar”, vertelt Harm. “Menno gaat hier samenwonen met zijn vriendin Sharona en Jelle met z’n vriendin Anne. Dus in totaal zijn we met z’n zessen. We zijn al bevriend sinds de basisschool, toen we bij elkaar in de klas zaten. Behalve Sharona, maar haar kennen we ook al heel lang. Erg leuk om dit met een vriendengroep te doen.”

“De Hanze is van buiten niet zo mooi, maar het gebouw is wel heel groot. Er komen in totaal 4 huizen: 2 aan de voorkant en 2 aan de achterkant. Elk huis wordt ongeveer 125 vierkante meter. In het midden zit nu nog de gymzaal met een heel hoog plafond. Die gaan we verdelen zodat elk huis een woonkamer of keuken met een hoog plafond krijgt. Verder gaan we alles isoleren, zonnepanelen plaatsen en een sedumdak aanleggen. Het plan is om veel zelf te doen want we zijn best handig én we hebben geen haast. Alleen aan de buitenkant mogen we niet te veel veranderen en we mogen geen schuttingen plaatsen. Maar dat hoeft ook niet, want we kunnen goed met elkaar opschieten”, lacht Harm.

Dorpshuis De Hanze in Maasbommel

Dorpshuis De Hanze in Maasbommel transcriptie

We zien beelden van het leegstaande voormalige dorpshuis De Hanze in Maasbommel. Aan het woord zijn René Cruijsen, wethouder gemeente West Maas en Waal en Willie van de Kamp, projectleider gemeente West Maas en Waal. Beelden van het pand, van binnen en van buiten, worden afgewisseld met beelden van de geïnterviewde personen. Cruijsen: Het pand heeft weer waarde. Nu staat het al anderhalf jaar leeg. Ja daar moet iets mee gebeuren en ik moet zeggen dat ik dit een prachtige oplossing vind. Van de Kamp: We staan in Maasbommel. Het voormalige dorpshuis de Hanze. Dat was eigenlijk het kloppend hart van het dorp natuurlijk. Cruijsen: Je kunt zeggen we gaan het verkopen, het wordt gesloopt en er komen drie of vier of vijf woningen voor terug. Maar dit gebouw is nog in goede toestand. De funderingen en de muren zijn nog uitstekend. En hier zit ook een plan achter om na te denken om hier een gemeenschapshuis te maken voor vier senioren of vier starters. Van de Kamp: Het pand heeft een unieke uitstraling. Het heeft echt een uitstraling van een dorpshuis. Een vierkant geheel met een wat hoger gedeelte waar het sportgedeelte plaatsvindt. Dus eigenlijk een heel mooi historisch element wat je kunt gebruiken voor de ontwikkeling. Het gebouw is 55m2 groot en de kavel is ongeveer 1300m2. Cruijsen: Dat is nu mooi dat we een concept hebben met de provincie Gelderland. Zij helpen ons op weg. Zij gaan dat ook begeleiden met mensen die het initiatief nemen. En zij hebben ook deskundigheid in huis om bouwkundig en technisch te kijken naar wat mogelijk is. Maar goed, dat is aan de initiatiefnemers om te kijken wat hier nou in past. Met zo min mogelijk middelen willen we iets mooi maken dat ook betaalbaar is. Van de Kamp: Ik denk vooral dat de aandacht en respect voor deze locatie, dichtbij een kerk, dichtbij een plein, dat zijn elementen die je eigenlijk mee moet nemen. Cruijsen: Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden op de website mijnhuisstaatingelderland.nl. En dan gaat het lopen. Eindshot ‘Doe mee aan de challenge’ mijnhuisstaatingelderland.nl. Logo’s gemeente West Maas en Waal en provincie Gelderland