Woning Gezocht! – Circulaire conceptbouw

De woningnood in Gelderland is hoog. Tot 2030 moeten er ruim 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd in Gelderland. Hoe helpen we iedereen aan een passende woning? We vertellen er meer over in deze reeks: ‘Woning Gezocht!’
Woning Gezocht! – Circulaire conceptbouw
Gepubliceerd op: 4-juli-2022

Samen met onder andere gemeenten, regio's, woningcorporaties, bouwers, beleggers en ontwikkelaars zoeken we naar mogelijkheden hiervoor. Dit is een opgave waar niet 1 oplossing voor is. Op verschillende manieren helpen we mee aan versnelling van de woningbouw, meer betaalbare woningen en meer flexibele woonvormen.

Woning Gezocht!

Woning Gezocht! transcriptie

We zien gedeputeerden Peter Kerris en Helga Witjes kennis maken met een vertegenwoordiger van het werkbezoek. Hoi, Peter. - Bram. Hallo, Helga. Welkom bij geWOONhout. Vandaag zijn wij hier in Wehl. Bij de woonfabriek geWOONhout. En wij zoeken antwoord op de vraag van hoe doe je dat eigenlijk? Woningen bouwen in een fabriek. Kan het ook sneller? Kan het ook betaalbaarder? En kan het ook meer circulair? Laten we kijkje nemen. We zien een rondleiding door de fabriekshal van geWOONhout met vertegenwoordiger Bram en beide gedeputeerden. Daarna hebben zij een gesprek met elkaar. Hé vertel eens Bram. Wat zien we hier? Nou, we zijn hier in onze assemblagefabriek van geWOONhout. Waar we houten woningen produceren aan de hand van ons houdbaarhuis-concept. De woningen zijn net als traditionele woningen, maar dan van hout geproduceerd. Oké, en hoe circulair is dit? Deze woningen zijn honderd procent remontabel. Dat betekent dat ze na de gebruiks- periode volledig weer uit elkaar kunnen. Dat we geen materiaal hoeven weg te gooien, maar juist weer opnieuw kunnen inzetten. En ten slotte bouwen we deze woningen allemaal conform het permanente bouwbesluit. En hoe werkt dat? Een huis bouwen in een fabriek? In deze fabriek hebben we heel veel gestandaardiseerd. Werken we met digitale pakketten om dat proces ook beter te kunnen doen en sneller te kunnen doen. En daardoor wordt de betaalbaarheid van de woningen te kunnen waarborgen. Betaalbaar, oké. En dat is hartstikke goed. Wordt het ook sneller? Ja we bouwen op locatie één woning per dag en wind en waterdicht. En hoe kan de provincie je daarin helpen? Nou, jullie doen natuurlijk al veel met het programma wonen maar daarnaast zouden jullie het 'Vergunning in 1 dag' extra kunnen promoten. Circulair en duurzaam bouwen, meer opnemen in bestemmingsplannen. En natuurlijk bijeenkomsten als deze zorgen voor verbinding. We hebben antwoord gekregen op onze vraag: hoe bouw je een woning in een fabriek? Hoe doe je dat snel? Hoe doe je dat betaalbaar en circulair? Binnenkort gaan we weer op pad. Heb je nou tips of vragen of opmerkingen? Laat het dan weten. Samen zetten we onze schouders eronder voor meer snelle, betaalbare woningen in Gelderland. Eindtitel van de provincie Gelderland met: Woning gezocht! werkbezoek geWOONhout actieplanwonen.gelderland.nl

Gedeputeerden Peter Kerris en Helga Witjes brengen in deze 1e editie van Woning Gezocht! een gezamenlijk bezoek aan de woningenfabriek GeWOONhout in Wehl. Hier gaan ze in gesprek met Bram Bevers (Commercieel manager geWOONhout | Koopmans Bouwgroep B.V.). Samen zoeken ze een antwoord op de vragen: 

  • Hoe kun je huizen bouwen in een fabriek? Gaat dat echt sneller? 
  • En: kunnen die huizen ook nog eens circulair zijn?

Circulaire conceptbouw heeft de toekomst

Circulaire conceptbouw is een nieuwe manier van bouwen die een belangrijke bijdrage levert als oplossing voor de woningnood. Conceptbouw wordt gemaakt in een fabriek en er wordt gebruik gemaakt van bestaande oplossingen. De woning is standaard, maar met ruimte voor maatwerk. Dat kan gaan om hele woningen, of delen van woningen: bijvoorbeeld gevels. Conceptbouw versnelt woningbouw, maakt woningen betaalbaar en draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen waar we met elkaar voor staan. Dit betekent een andere manier van bouwen en een andere rol van opdrachtgevers.

Bij circulaire woningconcepten worden circulair en conceptueel bouwen zoveel mogelijk gecombineerd. Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen worden gebruikt en zo min mogelijk fossiele grondstoffen. 

Hoe kunnen gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars de transitie naar Circulaire Woningconcepten versnellen?

De handreiking ‘Opdrachtgeverschap Circulaire Woningconcepten’ helpt gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars de overgang naar circulaire conceptbouw te versnellen. Het instrument geeft aan waar en wanneer zij circulaire woningconcepten in hun beleid en uitvoering kunnen toepassen, inclusief voorbeelden. In 6 stappen helpt de handreiking opdrachtgevers van Visie en beleid, via Planoriëntatie, Contract en Vergunningverlening naar Realisatie en Exploitatie. De digitale handreiking staat vol met voorbeelden en links naar handige documenten.