Voedselaanbod vergroenen met Gelderland van Morgen

In maart 2022 is het programma Gelderland van Morgen begonnen. Deelname was mogelijk met 50% subsidie, voor alle Gelderse ondernemers in de horeca, zorg, catering en detailhandel.

De laatste deelnemers zijn toegelaten en in totaal doen er nu 154 organisaties mee. Zij zijn onder deskundige begeleiding aan de slag gegaan met een duurzamer voedselaanbod. Zoals bijvoorbeeld meer voedsel aanbieden met plantaardige eiwitten en zorgen voor minder voedselverspilling. 

Laatste ronde Gelderland van Morgen 

Deelname begint altijd met een scan. Die geeft inzicht in de impact van de gerechten die nu geserveerd worden en welk voedsel er wanneer wordt verspild. Vervolgens kiest de ondernemer zelf waar hij/zij mee aan de slag wil. Ondernemers worden hierbij geholpen met kennis en praktische handvatten. 

Deelnemers die het programma inmiddels hebben afgerond hebben samen maar liefst 364 ton CO2-eq en 33 ton voedsel bespaard. Naast positieve invloed op het milieu is er ook sociaal-maatschappelijke invloed via VoedselSurplus. Deze stichting koppelt wijkcentra, buurt- en inloophuizen aan de lokale supermarkt, die producten doneert. Vrijwilligers bereiden daar weer gezonde en lekkere maaltijden mee, en halen mensen uit hun sociaal isolement door samen te eten en te koken. 

Trotse deelnemers tijdens de Meet-Up

Tijdens de Gelderland van Morgen Meet-Up op 18 oktober 2023 vertelde Süha Mooij van Brasserie Zypendaal dat ook voor gasten die graag een kroketje lusten, vegetarische en veganistische opties aantrekkelijk gepresenteerd kunnen worden. Hij deelde zijn kennis en enthousiasme voor plantaardige gerechten en presenteerde hun goedlopende plantaardige Burger. Die is ook bij vleesliefhebbers populair. Brasserie Zypendaal realiseerde 45% minder voedselverspilling en 37% minder CO2 uitstoot op vlees en vis. 

Brasserie Zypendaal ontving deze dag, samen met cateraar Appèl van Stadskantoor Arnhem en Arcadis, ziekenhuis St Jansdal, cateraar Vermaat van Radboudumc, zorginstelling Marga Klompé - Pronsweide, en Focus Eten+Drinken het certificaat van deelname met hun resultaten.  

Deelnemers van Wonen bij September, een kleinschalige zorglocatie (voor dementerenden) in Apeldoorn.

Deelnemers van Stadskantoor Arnhem.

Onze ambities

Provincie Gelderland heeft zich als doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarom willen we de hoeveelheid voedselafval en -verspilling met 50% verminderen. En we proberen mensen minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten te laten consumeren. Het programma Gelderland van Morgen is een van de manieren waarop we dit doen. De verduurzaming van het menu raakt drie beleidsthema's: Klimaat, Agrifood en Circulaire economie.