2 jaar: Nieuw Uit Gelderland

Iedere maandag verzamelt Poppunt Gelderland de nieuwste muziek uit onze provincie in de Spotify-playlist Nieuw uit Gelderland. In 2021 werden er meer dan 1200 nieuwe tracks toegevoegd uit 85 plekken in Gelderland. Kijkt u mee terwijl wij de balans opmaken?

Net als vorig jaar maakt Poppunt Gelderland de balans op: wie luistert er mee, waar komen de acts vandaan en wie heeft de meeste streams? Check hier alle feiten en cijfers op een rij!  

Algemene groei

In 2021 is het aantal trouwe luisteraars gegroeid van 400 volgers naar 635 volgers. Er zijn dit jaar 1206 nieuwe tracks toegevoegd met een totale speeltijd van ruim 66,5 uur. De groei van de lijst in 2020 en 2021:

Acts & tracks

De meest gestreamde track uit de lijst is Move Me van chillhouseproducer Lavern met meer dan 2,5 miljoen streams. Qua regelmatige luisteraars staat hardstyle-dj Brennan Heart bovenaan met bijna 3 miljoen maandelijkse luisteraars. Opvallend: allebei deze artiesten komen uit Epe. Per act zijn er ongeveer 1 tot 4 nummers aan de lijst toegevoegd. Maar er zijn een aantal acts die je vaker voorbij zag komen: aan kop gaat Dani Apeldoorn met maar liefst 15 nummers, gevolgd door REI uit Harderwijk, producer AISKA uit Terwolde, Missa uit Ede en vlows uit Nijmegen.

 

Waar

In de playlist waren in 2021 artiesten uit 85 verschillende Gelderse plaatsen te vinden. Qua aantal tracks maakten Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn net als vorig jaar de top 3 uit. Wel een verschil: Doetinchem is van plek 4 verstoten door Ede en Harderwijk en Winterswijk moest op plek 5 plaatsmaken voor veel nieuwe tracks uit Wageningen en Zutphen. Verder werden er tracks ingestuurd van Tiel tot aan de Achterhoek.

 

 

Wie luistert er mee?

Poppunt Gelderland deelt de lijst iedere week actief met o.a. programmeurs, boekers, talentontwikkelaars en radiodj’s. Ook dit jaar werd de Nieuw uit Gelderland lijst weer goed in de gaten gehouden door deze media en professionals, zoals:

Kasper Robaard (manager en boeker): “Ik ben werkzaam voor De Nieuwe Notie, de Zwarte Cross, Sound&Soul en vertegenwoordig zelf een aantal artiesten. Via de lijst van Poppunt Gelderland kom ik zelfs nieuw talent tegen uit eigen stad waar ik nog nooit van heb gehoord! Zo spot ik bijvoorbeeld ook tracks voor De Nieuwe Notie afspeellijst.”

Jonatan Brand (programmeur Doornroosje): “Ook ik kijk er altijd als ik hem binnenkrijg even doorheen, zo ben ik continu op de hoogte wat er speelt. De talentmakelaars bij De Basis in Nijmegen krijgen de lijst ook, dus zij checken hem dan weer specifiek op regio Nijmegen. Voor mij werkt het vooral als gateway, als een track opvalt dan klik ik zeker even door voor meer info over die artiest.”

In de media

Verschillende Gelderse media draaiden tracks uit de lijst op hun kanalen. Zo speelde RTV Connect iedere werkdag tussen 08:00 en 10:00 twee nummers uit de lijst in het programma ‘A12 Onderweg’. Onze mediapartner 3voor12 Gelderland lichtte op haar kanalen de meest bijzondere tracks uit en voegde er maandelijks 3 toe aan de landelijke playlist 3voor12 Lokaal Draait. Ook Donder en Bliksem, het alternatieve en regionale muziekprogramma op Veluwezoom FM, Radio Voorst en Berkelstroom FM (B-FM) besteedde veel aandacht aan artiesten uit Gelderland.

Random facts

De meeste tracks werden aangemeld op donderdag tussen 14:00 en 15:00, met een record op vrijdag 18 juni. De meeste tracks in de lijst begonnen met de letter S, dat waren er maar liefst 110. Van alle 1206 nummers hadden de meeste een zwarte cover en hadden 14 tracks een cijfer in de titel. De Nachten van Hijmer en Chris Lomans was met 12 minuten het langste nummer in de lijst, twee tracks van WasbeerOBT met 1 minuut het kortste nummer.

Zelf een track voor in de lijst?

Poppunt Gelderland voegt op eigen initiatief nieuwe tracks doe, maar beter is nog als je zelf jouw nummer aanmeldt via het formulier op de website. “Daar kun je bijvoorbeeld een foto meesturen voor de Spotify-cover of een link naar je videoclip voor onze talkshow #supportyourlocals. Ook hebben we op die manier je contactinfo bij de hand voor het geval programmeurs en media bij ons aankloppen. Je kunt je tracks overigens al aanmelden vanaf het moment dat je de releasedatum hebt!”, aldus Douwe van Poppunt Gelderland, die de lijst iedere week bijwerkt.