Training speedpedelec

Wij willen de veiligheid van speedpedelec-gebruikers en andere verkeersdeelnemers verhogen. Daarom bieden wij een gratis training aan voor Gelderse werknemers. Deze kan online of offline gevolgd worden.
Een groep mensen krijgt uitleg over de speedpedelec

Deze training wordt voor ons uitgevoerd door bureau Kragten, in samenwerking met de Koninklijke Motorrijders Vereniging (KNMV).

Waarom is dit belangrijk?

Als werkgever wil je natuurlijk dat jouw medewerkers op een gezonde en veilige manier naar hun werk komen. De speedpedelec is een mooie manier om naar je werk te gaan als de afstand net iets te ver is voor de fiets. Helaas gebeuren er steeds meer ongevallen in Nederland waarbij een speedpedelec betrokken is. Zelfoverschatting en een gebrek aan rijvaardigheid in combinatie met de hoge snelheid spelen hierbij een rol. Veel gebruikers stappen op de speedpedelec met het idee dat het werkt als een gewone fiets. Maar er zijn grote verschillen. Zoals de snelheid, de positie op de rijbaan (in plaats van op het fietspad) en de wijze van sturen en remmen. Ook moet een speedpedelecrijder zich ervan bewust zijn dat andere weggebruikers de snelheid van een speedpedelecrijder niet goed kunnen inschatten. Het is aan de speedpedelecrijder om hierop te anticiperen.

Wist je dat:

  • Wanneer je snelheid verdubbelt, de remweg vier keer zo lang wordt? Dit heeft grote impact als je bijvoorbeeld ergens van schrikt of ineens onverwacht hard moet remmen omdat je niet gezien wordt. 
  • Hoe harder je fietst, hoe lastiger het sturen wordt? En dat wanneer je het stuur tijdens het fietsen iets naar rechts draait, de fiets linksaf wil? 
  • De valkuil is dat je als speedpedelecrijder zelf niet voldoende ervaart dat je veel sneller gaat dan met een gewone fiets? 

Door medewerkers deze speedpedelectraining tijdens werktijd aan te bieden draag je bij aan de veiligheid en het welzijn van je medewerkers. Het kan ziekteverzuim voorkomen en draagt tevens bij aan een positief imago van jouw bedrijf of organisatie.

Wat houdt de speedpedelectraining in?

In de provincie Gelderland krijg je als werkgever de mogelijkheid om jouw werknemers een online of een fysieke speedpedelectraining aan te bieden. De training leert hen om op een theoretische en praktische wijze veiliger te rijden op een speedpedelec. De deelnemers worden begeleid door een gecertificeerde instructeur van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV).

Trainingen

Doet jouw bedrijf of organisatie mee?

Aanmelden kan per mail. Doe dit snel, want er is een beperkt aantal trainingen beschikbaar. Na aanmelding ontvang je meer informatie. Ben je werknemer en heb je belangstelling, vraag dan bij je werkgever naar de mogelijkheden.

Heb je vooraf vragen? Neem dan gerust contact op met: