Dit was Go Short Arnhem 2022

Het leukste korte-film festival van Arnhem is voorbijgevlogen. Maar we hebben genoten van iedereen die langs is geweest, de festivalsfeer en de brede selectie aan korte films. We vertellen je meer over de highlights van Go Short Arnhem 2022.
Go Short Arnhem 2022 - Credits Yori Craenmehr.png

Off the Walls

Een duistere lucht hangt boven Arnhem als een Smart-autootje het Audreyhepburnplein voor FOCUS Filmtheater op komt gereden. Twee schitterend uitgedoste drag queens hangen half uit de auto, met een megafoon schreeuwend over het terrein. Niemand kan er meer omheen: Go Short Arnhem is nu echt begonnen.

Honderden mensen hebben zich verzameld rondom de filmcontainer die speciaal voor het festival midden op het plein is gezet. Het is tevens de eerste plek waar de eerste vertoning plaatsvindt. Mode-ontwerpster Mirte Engelhard en styliste Annet Veerbeek verzorgden namens het Modekwartier de openingsshow. Daarnaast decoreerden zij FOCUS Filmtheater met verdere aankleding.

Na afloop van de film loopt de stoet mensen door naar Rozet, het Huis der Provincie, Humanoid en collectie DE.GROEN – STUDIO KONIJNENVOER om toffe, korte films te bekijken op de meest uiteenlopende plekken.

Gelders Kort Competitie

Van donderdag 8 tot en met zaterdag 11 september 2022 draaide iedere avond in zaal 2 van FOCUS Filmtheater een filmblok met competitiefilms, gemaakt door talentvolle makers uit Gelderland. De filmblokken zijn verdeeld in drie verschillende thema’s. Dit zijn: ‘jezelf zijn’, ‘hulp nodig’ en ‘op zoek’. Op zondagmiddag zijn de Gouden Herten uitgereikt aan de twee beste films voor de categorie fictie en non-fictie. Stijn van Gorkum won met zijn film A Howling dog een Gouden Hert voor beste fictie en Mirthe Dokter met haar film The Leatherback voor beste non-fictie. Eva Krol kreeg de Special Mention voor Meer dan Woorden.

Bekijk hier de hele selectie aan films die vertoond zijn tijdens Go Short Arnhem.

Filmprogramma’s

Naast de competitiefilms konden bezoekers van Go Short het hele weekend ook andere films bekijken die niet meedoen met de Gelders Kort Competitie. Zo was er een fashion-thema. In het blok Feel Fine Fashion werden films getoond die op een bepaalde manier iets met mode te maken hebben. En op het dak van Focus werd het filmblok Eeuwig Zomer getoond. Bezoekers zagen Go Short-klassiekers van Nederlandse bodem allemaal iets te maken hebben met de meest broeierige, warme maanden van het jaar.

Kinderfilms, pannenkoeken en animatie

Ook voor de kinderen was er genoeg te beleven. In Rozet werd een kindercollege animatiefilm, van filmmaker Bart de Piraat, getoond. Op zaterdag maakten ze hun eigen flipboekjes. Zo oefenden ze alvast met het maken van hun eigen animatiefilm. Ook was er een filmblok in FOCUS met korte films die helemaal gericht zijn op kinderen. Na afloop werden pannenkoeken versierd en gegeten.  

Voor de makers

Gelderse filmmakers en mensen uit de filmindustrie ontmoetten elkaar op zondag en deelden hun kennis over de filmwereld bij de Gelderland Film Meeting. Met de centrale vraag ‘Mijn film is af en nu?’ in het achterhoofd trapte Lara van Lookeren van Kapitein Kort af met een workshop over festivaldistributie. Na diverse workshops en de prijsuitreiking van het Gouden Hert schoven de filmprofessionals aan bij het filmmakersdiner.

De aftermovie van Go Short Arnhem 2022 is hier te bekijken. Voor meer foto’s, zie onze website.

Go Short Arnhem wordt ondersteund door Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ondernemersfonds Arnhem, en mede mogelijk gemaakt door Focus Filmtheater, Rozet en Gelders DOEK.