Onderwijs en Arbeidsmarkt 2021

openbaar | door Provincie Gelderland


23 september 2021 van 09.15 uur tot 12.00 uur


Informatie

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk.

‘Samen met Slagkracht, talentvol naar de toekomst!'

Het Onderwijs en Arbeidsmarkt evenement staat weer gepland op donderdag 23 september 2021 van 9.30 uur tot 12.00 uur!
Het thema is ‘Samen met Slagkracht, talentvol naar de toekomst!’. We bekijken op donderdagochtend 23 september de wereld door de bril van de mensen over wie het gaat. Hoe kijken zij terug op de afgelopen 1,5 jaar, en hoe kijken zij naar de toekomst? Kunnen ze meekomen in het veranderende werken en leren? Wat betekenen technologische ontwikkelingen en digitalisering in hun loopbanen? Hoe zijn ze bezig met de ontwikkeling van hun talenten?

Het evenement is digitaal bij te wonen. Maar er is ook ruimte voor LIVE ontmoeten en verbinden tijdens diverse deelsessies op locatie bij onze partners. Uiteraard binnen de dan geldende COVID-19 maatregelen. Wilt u live aanwezig zijn bij een deelsessie? Geef dat dan aan in het aanmeldformulier. Bekijkt u het gehele evenement liever online, dan hoeft u geen voorkeur op te geven. Heeft u tijdens het evenement een deelsessie aangeklikt, maar wilt u ook een kijkje nemen bij een andere? Geen probleem, dat kan gewoon!

Meld u nu aan!

Een week voordat het evenement plaatsvindt, ontvangt u de toegangslink. Wij kijken er naar uit u te ontmoeten op ons evenement!
LET OP! U hoeft zich niet apart voor de sessies aan te melden wanneer u deze online volgt. Wilt u fysiek aanwezig zijn, dan kunt u dat aangeven op het aanmeldformulier. Dit doet u door middel van het aanvinken van de sessie van uw voorkeur.

Neem bij vragen contact met ons op via provincieloket@gelderland.nl


{this.field(PictureTitle)}

Mark Beumer

Dagvoorzitter

De Nederlandse arbeidsmarkt is in flux. Digitalisering, flexibilisering en smart industry zijn trends met stevige impact. Maatschappelijke opgaves als de energietransitie en de circulaire economie vragen om nieuwe oplossingen. Hoe bereiden we de studenten van nu voor op de realiteit van morgen? Welke competenties en kennis zullen zij nodig hebben voor een goede aansluiting op een veranderende arbeidsmarkt? En vice versa: hoe kunnen bestaande medewerkers bijgeschoold en omgeschoold worden?

Dagvoorzitter Mark Beumer heeft in 10 jaar honderden evenementen begeleid. Vaak ook over arbeidsmarkt en onderwijs, waarbij deze vragen centraal stonden. Opvallend vindt hij dat we het al tien jaar hebben over het ideaal van een leven lang ontwikkelen. Maar hoe gaan we dat nou écht handen en voeten geven? Daarover gaat hij op 23 september in gesprek met de sprekers, en met u!

{this.field(PictureTitle)}

Jarno Duursma

Inspirator

Jarno Duursma is technologie-expert, spreker en auteur. Hij verkent de frontlinie van de digitale wereld en schrijft daar boeken en rapporten over. Jarno schrijft opinie-artikelen voor landelijke kranten en staat vaak voor de camera om impactvolle technologische trends uit te leggen. Hij doet dit onder andere voor de NOS, RTL of NPO. Hij is maker van de 'listening to the future' podcast en was jarenlang organisator van tech-event SMC050.

Wanneer je kijkt naar de arbeidsmarkt van de toekomst, dan speelt technologie absoluut een duidelijke rol. Met name op het gebied van kunstmatige intelligentie kan er steeds meer. Slimme computersystemen gaan een breed scala aan menselijke vaardigheden versterken en soms van ons overnemen. En welke taken gaan we uitbesteden aan slimme software? Wat willen we zelf blijven doen? Welke menselijke vaardigheden worden vervangen door kunstmatige intelligentie? Waar zijn computers niet goed in? Hoe moet je jezelf ontwikkelen richting de arbeidsmarkt van de toekomst? Hoe houden we zelf de regie? Hoe blijven we menselijk?

{this.field(PictureTitle)}

Peter Kerris

Gedeputeerde

Peter Kerris (1985, Nijmegen) is sinds juni 2019 namens de PvdA gedeputeerde bij de provincie Gelderland. Hij is verantwoordelijk voor onder andere de programma’s Wonen, Onderwijs & Arbeidsmarkt en Bedrijventerreinen. Voor hij gedeputeerde werd, was Peter Kerris Statenlid voor de PvdA. Van 2015 tot 2019 als fractievoorzitter en in 2015 en 2019 als lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen. Peter Kerris heeft Geschiedenis gestudeerd en woont in Nijmegen.

{this.field(PictureTitle)}

Natalie Bremmer-Ursinus

ROC Rivor: Talent Werkt voor Rivierenland

Met de Publiek Private Samenwerking Ondernemend Rivierenland en het Praktijklab werkt ROC Rivor samen met ruim 70 partners, bedrijven, instellingen, provincie Gelderland en OCW. Deze broedplaats heeft als doel ondernemende eigenschappen van studenten, werkenden en werkzoekenden te ontwikkelen en ondernemerschap te stimuleren.

{this.field(PictureTitle)}

Hans Bellaart

Ruimte voor divers talent: Wees Welkom op de werkvloer

{this.field(PictureTitle)}

Bastiaan Kuijt

Ruimte voor divers talent: Wees Welkom op de werkvloer

{this.field(PictureTitle)}

Bart Colsen

Liemers Perspectief in Zorg en Techniek

{this.field(PictureTitle)}

Hanane Sawfi-Ettayb

Liemers Perspectief in Zorg en Techniek

Divers talent op de werkvloer: wat betekent dit voor werkgevers (die kampen met een personeelstekort) die aandacht hebben voor diversiteit in de organisatie? Waar moet u op letten en wat is de meerwaarde hiervan? Onder leiding van het Kenniscentrum Integratie en Samenleving vertellen de betrokkenen van Newbees (matching van nieuwkomers) en Liemers’ Perspectief op zorg en techniek (met focus op statushouders) over hun ervaringen. Ook de betrokken werkgevers en werknemers die zijn gekoppeld vertellen wat het hen heeft gebracht.

{this.field(PictureTitle)}

Martien van Reen

Transitiehuis Apeldoorn: In gesprek met… de zij-instromers

{this.field(PictureTitle)}

Hans Jacobs

Transitiehuis Apeldoorn: In gesprek met… de zij-instromers

Transitiehuis Gelderland bestaat uit een samenwerking van werkgevers binnen de sectoren bouw, elektrotechniek en installatie, brancheorganisaties, werkgevers- en werknemersorganisaties, kennisinstellingen, onderwijs, provincie en gemeenten. Met alle partners hebben we als doel: voldoende, kwalitatieve zij-instroom, de juiste medewerkers op de juiste plek en efficiënte werving, selectie en plaatsing voor de sectoren bouw, installatie en elektrotechniek.

{this.field(PictureTitle)}

Ingeborg Lups-Dijkema

Innovatiehuis Noord-Veluwe: 3 aansprekende praktijkcases

{this.field(PictureTitle)}

Marieke op de Weegh

Innovatiehuis Noord-Veluwe: 3 aansprekende praktijkcases

Innovatiehuis Noord-Veluwe is het kennis- en netwerkplatform voor ondernemers op de Noord-Veluwe waar ze met hun vragen terecht kunnen over innovatie, arbeidsmarkt, HR, onderwijs, regionale samenwerkingen of financieringsmogelijkheden.

{this.field(PictureTitle)}

Wicha Benus

Initiatieven Foodvalley: Samenwerken, versterken en kennis delen

Binnen Foodvalley bestaan verschillende interessante initiatieven. ICT Campus faciliteert regionale samenwerkingen. Food Academy Nijkerk biedt mbo-opleidingen aan jongeren en zij-instromers. BTO is de plek waar technisch talent leert werken, en werkend leert. In het DigiLab gaan studenten met digitaliseringsvragen van mkb’ers aan de slag. En Barneveld Tomorrow helpt bij het vinden van bijbanen, stages, afstudeeropdrachten of startersfuncties.

{this.field(PictureTitle)}

Karien Vermeulen

OpenEducatie Leerwerkplekken

Samenwerken in interdisciplinaire en multilevel Leerwerkplaatsen.
Als de professionals van morgen nu al kennismaken met digitale en chiptechnologie, en leren samenwerken in interdisciplinaire teams, dan zijn ze beter voorbereid op de beroepspraktijk van morgen. Vanuit deze gedachte creëert OnePlanet via het open educatieplatform OpenEd een unieke, open leeromgeving voor studenten van MBO’s, HBO’s en universiteiten in Gelderland.

{this.field(PictureTitle)}

Jolien van Haalen

Regionaal Actieplan Stagetekorten

{this.field(PictureTitle)}

Sarah Detaille

Regionaal Actieplan Stagetekorten

Samen leren en ontwikkelen door middel van hybrideleeromgevingen.
In het afgelopen ‘coronajaar’ ontstond een tekort aan stage- en leerwerkplekken voor jongeren. De nood werd vooral hoog in de zorg, de (zakelijke) dienstverlening en de recreatie/toerisme/horeca. ROC Nijmegen en Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) zorgen ervoor, mede met steun van de provincie Gelderland, dat studenten zoveel mogelijk hun opleiding kunnen vervolgen en afronden, inclusief de praktijkervaring die daarvoor vereist is.

{this.field(PictureTitle)}

Mark Herberts

Gelderland Arbeidswijs: Wat vind jij van de toekomst van het lerarentekort?

{this.field(PictureTitle)}

Skip Bentum

Gelderland Arbeidswijs: Wat vind jij van de toekomst van het lerarentekort?

Gelderland Arbeidswijs is het innovatieproject van de Provincie Gelderland. In het seizoen 2020-2021 zijn 4 innovatieteams de uitdaging aangegaan om het lerarentekort te kraken. 8 maanden investeerden zij in dit vraagstuk met innovatieve oplossingen als resultaat.

Programma voor het evenement
Tijdstip Omschrijving
09.15 - 09.30 Inloop
09.30 - 09.35 Opening en inleiding programma, met Mark Beumer als dagvoorzitter
09.35 - 09.50 De arbeidsmarkt in beeld door de brillen van 3 ervaringsdeskundigen
09.50 - 10.45 Break-outsessies; divers aanbod van onderwerpen en projecten (zie hieronder)
10.45 - 11.15 Inspiratiemoment met Jarno Duursma
11.15 - 11.45 In gesprek met gedeputeerde Peter Kerris over de arbeidsmarkt van nu en morgen
11.45 - 12.00 Plenaire afsluiting...met leuke toegift!
12.00 Einde