Het belang van middenhuur voor uw gemeente

De woningmarkt staat onder hoogspanning en veel huishoudens zitten hierdoor in de knel. Middenhuurwoningen kunnen een belangrijke oplossing bieden voor woningzoekenden met een middeninkomen.

Met hulp van het Actieplan Wonen willen we daarom middenhuur stimuleren. Met een 6-delige artikelenreeks helpen we gemeenten en andere partijen die werk willen maken van middenhuur een eind op weg. We dagen u uit samen de handschoen op te pakken en werk te maken van meer middenhuurwoningen.

Iedere 2 weken delen we een artikel waarin een deelthema binnen middenhuur centraal staat. In dit eerste inleidende artikel zoeken we een antwoord op de vraag: wat is middenhuur en waarom is het belangrijk voor u als Gelderse gemeente?

Wat is middenhuur?

 

Middenhuurwoningen hebben een huurprijs vanaf de liberalisatiegrens tot € 950

Woningen in de middenhuur hebben een maandelijkse huurprijs tussen € 763,47 (liberalisatiegrens 2022) en maximaal € 950. Woningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens behoren tot de sociale of gereguleerde huursector. Woningen met een maandelijkse huurprijs boven € 950 vallen niet meer in het middenhuursegment. Deze woningen zijn vaak te duur voor middeninkomens. Middenhuur is volgens NIBUD-normen betaalbaar voor een groot deel van de huishoudens met een middeninkomen. Deze huishoudens hebben doorgaans een inkomen tussen de circa € 40.000 en € 56.000 per jaar. In Gelderland gaat dit om circa 260.000 huishoudens. 

Voorbeeld uit de praktijk: duurzame middenhuur in Noorderhaven, Zutphen

Het project Noorderhaven in Zutphen is een voorbeeld van duurzame middenhuur. Dit project bestaat uit 119 meergezinswoningen van 70 tot 95 m² met huurprijzen tussen de € 800 en € 970 per maand. Het nieuwbouwcomplex is gebouwd met aandacht voor de energietransitie (energielabel A+++), biodiversiteit en klimaatadaptatie. Het complex ligt vlakbij het station en biedt voor de bewoners mobiliteitsoplossingen in de vorm van elektrische deelauto’s en een aantal elektrische deelfietsen. Het middenhuurcomplex in Zutphen was voor veel van de eerste bewoners een oplossing om de periode te overbruggen tot hun eigen koopwoning in nabijgelegen nieuwbouwprojecten gebouwd was. De bewonersgroep is heel divers. De jongste bewoner was bij de oplevering van het complex 21 jaar oud en de oudste ruim 84 jaar. Lees meer op de website van Vesteda

Het belang van middenhuur voor uw gemeente

 

Een middenhuurwoning biedt uitkomst voor huishoudens die nu tussen wal en schip raken

Vooral starters, jonge gezinnen en zzp’ers met een middeninkomen hebben weinig te kiezen in de huidige woningmarkt. Hun inkomen is te hoog om in aanmerking te komen voor sociale huur. Een koopwoning is vaak geen optie, vanwege de beperkte leencapaciteit, de hoge woningprijzen, de recent oplopende hypotheekrente en strenge hypotheekeisen. Zij vallen hierdoor tussen wal en schip. Een groeiende groep middeninkomens is hierdoor aangewezen op een middenhuurwoning. In veel gemeenten ontbreekt echter het aanbod. Het midden- en vrijesectorhuursegment is met 9% sterk ondervertegenwoordigd ten opzichte van koop 59% en sociale huur 33%. Hierdoor zijn er middeninkomens die een stuk meer voor een huurwoning betalen dan dat op basis van het inkomen verwacht mag worden. Dit brengt een risico op betaalproblemen met zich mee. 

Sara, 25 jaar, inmiddels samenwonend met haar vriend, regio Nijmegen, afgestudeerd 

“Na het afronden van mijn studie moest ik de studentenwoning verlaten, logisch. Samen met een vriendin ging ik op zoek naar een huurwoning. Dit was niet makkelijk. Voor sociale huur verdienden we te veel en particuliere verhuurders stellen vaak de eis dat ze verhuren aan een stel. Ook hadden we beiden een tijdelijk contract wat ook niet hielp. We hebben dus uiteindelijk maar gedaan alsof we een stel waren, met succes! Inmiddels ben ik gaan samenwonen met mijn vriend en we hebben echt geluk gehad bij het vinden van een redelijk betaalbare huurwoning. We hebben allebei een vast contract, dat heeft zeker meegeholpen. Kopen kunnen we niet in de huidige woonmarkt en dat willen we ook niet met deze gekte. Maar frustrerend is het wel, je bent echt aangewezen op de middenhuursector, moet vechten voor een plekje en maandelijks meer neerleggen dan de meeste mensen voor hun hypotheek. Een andere keuze hebben we niet helaas”.

Middenhuur draagt bij aan betere doorstroming in de woningmarkt

Onvoldoende aanbod in het middensegment zorgt voor beperking van de doorstroming op de woningmarkt. Het gat tussen sociale huur en koopwoningen is voor veel middeninkomens te groot om te overbruggen. Middeninkomens met een verhuiswens die nu een sociale huurwoning bewonen, blijven daarom langer in de huidige woning zitten. Hierdoor blijven de sociale huurwoningen langer dan noodzakelijk bewoond door huishoudens die niet tot de primaire doelgroep van woningcorporaties behoren. Het gaat ten koste van de doorstroming waardoor wachtlijsten voor sociale huurwoningen alsmaar langer worden. Zo is de wachttijd landelijk gezien inmiddels opgelopen naar gemiddeld 7 jaar. 

Middenhuur als vervolgstap op een sociale huurwoning of de tussenstap naar een koopwoning

Voor veel middeninkomens is een middenhuurwoning een eerste stap op de woningmarkt, een vervolgstap op een sociale huurwoning, of de tussenstap naar een koopwoning. Naast een groep huishoudens met een intrinsieke voorkeur voor middenhuur gaat het om starters, spoedzoekers en instromers die snel en flexibel woonruimte zoeken. Ook voor oudere huishoudens kan middenhuur een interessante vervolgstap zijn in de wooncarrière. Zij verruilen dikwijls hun grondgebonden (koop)woning voor een onderhoudsarm en gelijkvloers huurappartement. In het volgende artikel gaan we dieper in op de verschillende doelgroepen die u kunt helpen met middenhuurwoningen in Gelderland. 

Blijvend aan de slag met middenhuur in Gelderland

De woningnood in Gelderland is hoog. Vooral starters en alleenstaanden, maar ook ouderen komen moeilijk aan een voor hen betaalbare woning. Tot 2030 moeten er in Gelderland ruim 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Met het Actieplan Wonen versnellen we tot en met 2025 de bouw van 45.000 woningen. Met gemeenten, regio's, woningcorporaties, bouwers, beleggers en ontwikkelaars zetten we ons in voor versnelling van de woningbouw, meer betaalbare woningen en flexibele woonvormen. Een van de 14 acties is ‘middenhuur stimuleren’.

Wilt u op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief Wonen. U ontvangt automatisch ons laatste nieuws over wonen in uw mailbox.