Klimaatverandering veroorzaakt lange periodes van droogte of juist van overvloedige regenval. Boeren op zandgronden hebben daar veel last van. Kleigrond vergroot de veerkracht van een zandbodem waardoor deze beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Klei kan zandgrond ook vruchtbaarder maken. Met het project LIFE CO2SAND brengen Rijkswaterstaat en provincie Gelderland vraag en aanbod van klei bij elkaar. We passen het ‘klei-in-zand'-principe toe op 5 demovelden. Boeren, terreinbeheerders en landinrichters zijn welkom om de velden te bezoeken en de techniek te gebruiken op hun eigen terrein.
LIFE CO2SAND
Bijdragen aan klimaatdoelen
Zeker nu boeren door langere periodes van droogte hun land soms niet of minder kunnen beregenen, is dit een uitkomst. Daarnaast houdt klei beter organische stof vast in de bodem; dat draagt bij aan een lagere CO2 uitstoot en het is een waardevolle grondstof voor een vruchtbare landbouwbodem. Hiermee dragen we ook bij aan de klimaatdoelen.
Doel: 700 hectare verbeterde landbouwgrond in 2027
Waarom LIFE CO2SAND?
Boeren hebben voordeel van land dat beter tegen droogte kan. Vruchtbare kleigrond die nu niet wordt benut, kan ervoor zorgen dat zandbodems meer water vasthouden. LIFE CO2SAND brengt ‘vraag en aanbod’ bij elkaar.
Lees verder >
Hoe werkt het?
Klei die vrijkomt bij de aanleg van natuur, wegen en woningen brengen we naar droogtegevoelige zandgronden van boeren. We onderzoeken de kwaliteit van een perceel en kijken samen met de boer wat hij nodig heeft.
Lees verder >
Onze opbrengst
Er komen 5 demovelden van elk zo’n 10 hectare. Boeren, landinrichters en terreinbeheerders kunnen de velden bezoeken en de techniek gebruiken op hun eigen terrein. Doel is 700 hectare verbeterde landbouwgrond in 2027.
Lees verder >