Baden: overzichtspagina

Als provincie hebben wij verschillende vergunningen en ontheffingen af te geven rondom baden in Gelderland. Bekijk onderstaande informatie om te zien of dit ook voor u van toepassing is.
Vrouw met kind bij natuurwater
Laatst gewijzigd op: 25-september-2023
Wetgeving:
Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden
Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden

Ik wil een (zwem)bad oprichten, verbouwen, renoveren of uitbreiden. Moet ik dat melden?

Onder badinrichtingen vallen openbare zwembaden, semi-openbare zwembaden (bijvoorbeeld in hotels, campings en sauna's) en medische baden. Wanneer u een bad gaat oprichten, verbouwen, renoveren of uitbreiden, dan moet u dat bij ons melden.

Kunt u niet aan de voorwaarden van het Bhvbz voldoen?

Kunt u niet aan de voorwaarden van het Bhvbz voldoen? Dan moet u een ontheffing aanvragen.

Er zijn legionellabacteriën in het badwater aangetroffen.

Zwembadwater kan een bron zijn van legionella: een voor de mens gevaarlijke bacterie. De legionellabacterie kan een ernstige longontsteking veroorzaken die ook wel veteranenziekte genoemd wordt. Wanneer legionellabacteriën zijn aangetroffen in het badwater moet u dat bij ons melden.
Vanaf 1 januari 2024 is er 1 wet die van alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven: de Omgevingswet. Wilt u hier meer over weten of alvast een kijkje nemen in de testomgeving van het nieuwe Omgevingsloket?

Inloggen met DigiD, eHerkenning of eIDAS

Lees meer over deze manier van inloggen, het portaal Mijn Gelderland en krijgt u antwoord op uw meest gestelde vragen.

Wijziging contactgegevens doorgeven

Met het formulier Wijzigingen van contactpersoon, tenaamstelling vergunning en/of adresgegevens kunt u wijzigingen aan ons doorgeven.

Heeft u vragen?

Stel uw vraag via het vragenformulier. Of bel ons op nummer: 026 359 9999. Hier kunt u ook terecht wanneer het u niet lukt om een aanvraag digitaal op te sturen: u kunt deze dan per post sturen.