Demodag ‘klei-in-zand’-methode in Noord-Brabant

Op 29 november 2022 is er een demodag van de ‘klei-in-zand’-methode in Bergeijk. Voor de tweede keer wordt er een laag klei aangebracht op dit demoveld in Brabant.
Klei wordt uitgestrooid achter een tractor op zanderige grond.
Gepubliceerd op: 22-november-2022

Rijkswaterstaat en provincie Gelderland werken in het Europese project LIFE CO2SAND samen met boeren en grondeigenaren om landbouwbodems op droge zandgronden te verbeteren. En dat niet alleen in Gelderland maar ook in provincie Noord-Brabant en over onze landsgrenzen.

Dekzandgordel

Projectleider Leon Claassen: “Het zuiden en oosten van Nederland maken deel uit van de Europese ‘dekzandgordel’. Deze gordel bestaat uit zandgronden die gevoelig zijn voor droogte. De gordel strekt zich uit van Vlaanderen tot Wit-Rusland en wordt intensief gebruikt voor de landbouw. Het Europese project LIFE CO2SAND richt zich niet alleen op Gelderland maar inspireert ook andere provincies en landen om de droge landbouwgronden op zandbodems te verbeteren. Met een demoveld in Bergeijk kunnen we boeren, grondeigenaren en andere partijen uit provincie Noord-Brabant en België laten kennismaken met de ‘klei-in-zand’-methode.”

Deelnemers aan een demodag op een akker.

Veerkracht

Klimaatverandering veroorzaakt lange periodes van droogte of juist van te extreme regenval. Boeren op zandgronden hebben daar veel last van. Met het project LIFE CO2SAND brengen wij samen met Rijkswaterstaat  vraag en aanbod van klei bij elkaar. Zo komt er bijvoorbeeld klei vrij bij de aanleg van natuur, wegen en woningen. Boeren met zandgronden kunnen die goed gebruiken. Kleigrond vergroot de veerkracht van een zandbodem waardoor deze beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Klei kan zandgrond ook vruchtbaarder maken. De kleideeltjes zorgen ervoor dat de bodem meer water, organische stof en mineralen kan vasthouden. Meer organische stof in de bodem zorgt voor vermindering van broeikasgassen in de lucht. Dit helpt de klimaatverandering af te remmen.

Demodagen Bergeijk en Halle

U bent van harte welkom om op dinsdag 29 november om 13.00 uur deel te nemen aan de demodag LIFE CO2SAND bij landbouwbedrijf Houbraken in Bergeijk. Ook in Gelderland is binnenkort weer een demodag: 14 december om 14.30 uur bij landbouwbedrijf Sloëtjes in Halle. Meer informatie over de demodagen en de aanmeldformulieren vindt u op de LIFE CO2SAND pagina.

Wilt u meer weten over dit project, bekijkt u dan de verdere informatie met onder andere veel gestelde vragen op deze pagina. Bent u geïnteresseerd in klei op uw landbouwgrond, kijkt u dan hier: Klei op mijn landbouwgrond. Werkt u met projecten waar klei vrij komt, dan vindt u hier meer informatie: Aanbod vrijgekomen klei.