Bodem verlagen: overzichtspagina

Als provincie zijn wij bevoegd gezag voor verschillende onderdelen binnen ontgrondingen. Bekijk onderstaande informatie om te zien of dit ook voor u van toepassing is.
Machine stort grond
Laatst gewijzigd op: 18-april-2024
Wetgeving:
Omgevingsverordening Gelderland
Omgevingswet

Wilt u de (water)bodem verlagen of een grondlaag weghalen? Dit noemen we ontgronden. In het algemeen geldt: ontgraaft u minder dan 1.000 m3, dan heeft u geen vergunning nodig en hoeft u geen melding te doen. Ontgraaft u tussen de 1.000 en 3.000 m3, en graaft u niet dieper dan 3 meter? Dan is vaak een melding genoeg. U kunt in het Omgevingsloket de vergunningcheck doen om te zien of u een melding moet doen of een vergunning moet aanvragen. 

Wanneer moet ik een melding doen?

Als u meer dan 1.000 m3 ontgraaft en aan bepaalde voorwaarden voldoet, hoeft u alleen een melding te doen. Bijvoorbeeld als u tussen de 1.000 en 3.000 m3 ontgraaft, en niet dieper graaft dan 3 meter.

Wanneer heb ik een vergunning nodig?

Ontgronden kan gevolgen hebben voor de omgeving. Als u meer dan 1.000 m3 ontgraaft, heeft u mogelijk een vergunning nodig.
Sinds 1 januari 2024 is er 1 wet die van alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven: de Omgevingswet. Wilt u hier meer over weten?

Inloggen met DigiD, eHerkenning of eIDAS

Lees meer over deze manier van inloggen, het portaal Mijn Gelderland en krijgt u antwoord op uw meest gestelde vragen.

Wijziging contactgegevens doorgeven

Met het formulier Wijzigingen van contactpersoon, tenaamstelling vergunning en/of adresgegevens kunt u wijzigingen aan ons doorgeven.

Heeft u vragen?

Stel uw vraag via het vragenformulier. Of bel ons op nummer: 026 359 9999. Hier kunt u ook terecht wanneer het u niet lukt om een aanvraag digitaal op te sturen: u kunt deze dan per post sturen.