Bodem verlagen: overzichtspagina

Als provincie zijn wij bevoegd gezag voor verschillende onderdelen binnen ontgrondingen. Bekijk onderstaande informatie om te zien of dit ook voor u van toepassing is.
Machine stort grond
Laatst gewijzigd op: 28-november-2023
Wetgeving:
Ontgrondingenwet
Omgevingsverordening Gelderland

Wilt u de (water)bodem verlagen of een grondlaag weghalen? Dit noemen we ontgronden. In het algemeen geldt: ontgraaft u minder dan 1.000 m3, dan heeft u geen vergunning nodig en hoeft u geen melding te doen. Ontgraaft u tussen de 1.000 en 3.000 m3, en graaft u niet dieper dan 3 meter? Dan is vaak een melding genoeg. Vanaf 1 januari 2024 kunt u in het Omgevingsloket de vergunningcheck doen om te zien of u een melding moet doen of een vergunning moet aanvragen. 

Wanneer moet ik een melding doen?

Als u meer dan 1.000 m3 ontgraaft en aan bepaalde voorwaarden voldoet, hoeft u alleen een melding te doen. Bijvoorbeeld als u tussen de 1.000 en 3.000 m3 ontgraaft, en niet dieper graaft dan 3 meter.

Wanneer heb ik een vergunning nodig?

Ontgronden kan gevolgen hebben voor de omgeving. Als u meer dan 1.000 m3 ontgraaft, heeft u mogelijk een vergunning nodig.
Vanaf 1 januari 2024 is er 1 wet die van alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven: de Omgevingswet. Wilt u hier meer over weten of alvast een kijkje nemen in de testomgeving van het nieuwe Omgevingsloket?

Inloggen met DigiD, eHerkenning of eIDAS

Lees meer over deze manier van inloggen, het portaal Mijn Gelderland en krijgt u antwoord op uw meest gestelde vragen.

Wijziging contactgegevens doorgeven

Met het formulier Wijzigingen van contactpersoon, tenaamstelling vergunning en/of adresgegevens kunt u wijzigingen aan ons doorgeven.

Heeft u vragen?

Stel uw vraag via het vragenformulier. Of bel ons op nummer: 026 359 9999. Hier kunt u ook terecht wanneer het u niet lukt om een aanvraag digitaal op te sturen: u kunt deze dan per post sturen.