Duurzame mobiliteit

We maken het reizigers gemakkelijker om slim en schoon te reizen. En we stimuleren bedrijven om goederen slim en schoon te vervoeren.
Vrouw laadt auto elektrisch op

Gelderlanders moeten veilig, snel, betaalbaar én klimaatneutraal kunnen reizen. We stimuleren mensen vaker het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken. Daarvoor leggen we bijvoorbeeld meer snelfietspaden aan. Ook verbeteren we de mogelijkheden om slim te reizen: er komen knooppunten waar reizigers makkelijker kunnen overstappen naar een ander duurzaam vervoermiddel. Bijvoorbeeld van trein naar fiets of van auto naar fiets. Verder streven we ernaar dat een derde van alle auto’s in minder dan tien jaar elektrisch rijdt. Lees meer over onze aanpak mobiliteit op de pagina ‘Visie voor een Bereikbaar Gelderland’. Op deze pagina leest u over een aantal van onze duurzame mobiliteitsprojecten.

 

Steeds meer laadpalen

Het aantal elektrische voertuigen neemt toe in Nederland. Dat is goed nieuws, want om de klimaatdoelen te halen moet ook onze mobiliteit verduurzamen. We ondersteunen gemeenten zodat het aantal laadpunten gelijk opgaat met de verkoop van elektrische voertuigen.

Een elektrische auto delen

Iedereen kan helpen om verdere opwarming van de aarde te stoppen. Anita kreeg haar straat enthousiast voor een elektrische deelauto. Maar liefst acht ‘tweede auto’s’ verdwenen.

Een slimme bandenpomp in elke gemeente

Ruim 60% van alle automobilisten rijdt met een te lage bandenspanning. Dit veroorzaakt onnodige uitstoot van CO2 en fijnstof. Samen met het Gelders Energie Akkoord zetten we ons in om in elke Gelderse gemeente minimaal 1 Slimme Bandenpomp plaatsen. Gebruikers kunnen gratis hun autobanden oppompen bij de pomp en via een eenvoudig toetsenpaneel de juiste spanning opzoeken op basis van het kenteken. Door met een goede bandenspanning te rijden besparen we jaarlijks 25.000 ton CO2-uitstoot.

Rijles in een elektrische auto

Elke elektrisch afgelegde rijleskilometer is er één zonder uitstoot. Rijlesauto’s zijn vaak 10 uur per dag op de weg, daar is veel mee te besparen. Met het project Les elektrisch zetten we ons samen met het Gelders Energie Akkoord in om rijles in een elektrische auto te stimuleren. Rijschoolhouders en nieuwe bestuurders krijgen de kans om laagdrempelig kennis te maken met elektrisch lessen. Zo maken meer rijschoolhouders de overstap en bieden elektrische rijlessen aan. Daarnaast maakt de jonge generatie meteen kennis met elektrisch rijden en zijn ze klaar voor hun eigen toekomst. Lees meer over Les Elektrisch.