Gelderse Corridor

Gelderland maakt onderdeel uit van de meest belangrijke goederencorridor in Europa. De Gelderse Corridor ligt tussen de Rotterdamse haven en Noordrijn-Westfalen, aan de A15, de Betuweroute, de Waal en de Rijn. Dit biedt economische kansen.
Spoorlijn foto

We benutten die kansen door het versterken van het vestigingsklimaat voor logistieke bedrijven en het verbeteren van de verbindingen van weg, water en spoor. We stimuleren duurzaam en schoon transport en werken daarbij (inter)nationaal samen. 

Zero Emissie Stadslogistiek

Nederlandse binnensteden moeten gezonder, groener en klimaatneutraal worden. Binnen enkele jaren kunnen bestelauto’s en busjes met verbrandingsmotor diverse binnensteden niet meer in. Dat geldt straks ook voor o.a. Arnhem, Nijmegen, Ede en Apeldoorn. Kijk voor meer informatie op Op weg naar ZES

Nationale samenwerking met Clean Energy Hubs

Het programma Clean Energy Hubs (CEH) richt zich op een geleidelijke overgang naar duurzame energiedragers voor het (zware) goederenvervoer. Het programma is onderdeel van het actieplan van het landelijk programma Goederenvervoercorridors (GVC). In het programma Goederenvervoercorridors werken wij met verschillende organisaties samen aan het optimaliseren van de logistieke corridors Oost en Zuidoost.

Internationale samenwerkingen

Transportcorridor Rhine Alpine

We werken aan versterking van de internationale transportcorridor Rhine Alpine van Rotterdam naar Genua. Dat doen we op Europees niveau in EGTC-verband (European Grouping of Territorial Cooperation) samen met andere Europese regio’s. Met het Rijk zetten we ons in om de corridor tussen Rotterdam en de Duitse grens te versterken.

Verladers bundelen lading

Met New Ways Gelderland ondersteunen we verladers en logistiek dienstverleners die samen ladingen willen vervoeren op internationale transportcorridors. Het gaat onder andere om vervoer van Gelderland naar landen als Polen, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ook stimuleren wij het vervoer over water.

Subsidie voor logistieke, innovatieve projecten

Het logistieke bedrijfsleven kan met subsidie van de provincie innovaties ontwikkelen. De subsidies zijn vooral bedoeld om Gelderland duurzamer, schoner of efficiënter te maken. Heeft u een logistiek innovatieproject voor onze provincie en wilt u meer weten over de beschikbare fondsen voor slim en schoon transport? Bekijk dan de subsidieregeling logistiek en goederenvervoer of de website van Oost NL. Dit is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland die als doel heeft de regionale economie te versterken.