Gelderse kunstcollectie: voor iedereen te bezoeken

Gepubliceerd op: 26-januari-2024

In aanvulling op de rondleidingen en tentoonstellingen die we organiseren, onderzoeken we daarom of we meer bijeenkomsten over actuele thema’s kunnen organiseren rond de kunstcollectie. Ook kijken we of we kunstwerken kunnen laten rondreizen langs inwoners van Gelderland.  

Ambassadeur van Gelderse beeldende kunst 

We hebben Cultuur Oost gevraagd om voorstellen te doen om onze kunstcollectie bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Wij onderzoeken op dit moment wat er mogelijk is. Provincie Gelderland is ambassadeur van de Gelderse beeldende kunst. Kunstwerken kunnen ons helpen aan een nieuwe blik op de werkelijkheid en zorgen voor een aanleiding voor mensen om met elkaar in gesprek te gaan. Dat willen we nog meer mogelijk maken.  

2600 kunstwerken 

We hebben een collectie van 2600 kunstwerken, die allemaal een relatie met Gelderland hebben. Daarvan laten we zoveel mogelijk zien in de gebouwen, op werkplekken en door wisselende tentoonstellingen in het provinciehuis die voor iedereen te bezoeken zijn. En dat lukt ook: 35% van onze kunstwerken wordt tentoongesteld. Voor musea ligt de norm bij 2%. We organiseren jaarlijkse tientallen rondleidingen op vaste dagen, of op afspraak. Eens per 3 à 4 jaar is er een tentoonstelling met nieuwe aanwinsten.  

Jaarlijkse thematentoonstelling 

En elk jaar is er een tentoonstelling rond een thema. in 2024 is dat ‘Hoofd in de wolken, voeten op de grond’. Tijdens de Uitnacht en de Openmonumentendag is er een aangepast programma rond de kunstcollectie.  

Uitnacht Arnhem 

Ervaar op vrijdagavond 26 januari 2024 tijdens de Uitnacht de tentoonstelling, en neem een koptelefoon of oortjes mee! U kunt de tentoonstelling op kousenvoeten bezoeken voor een extra ervaring. En er is meer te doen: 

  • Ontdek Gelderse klei en maak samen met keramiste Lobke Vrensen een duimpotje. 
  • Bekijk de korte abstracte film Planktonium door filmmaker en fotograaf Jan van IJken. 
  • Hoe zien verschillende grondsoorten eruit door een microscoop? En hoe verschillen grondsoorten in geur? Ga op ontdekking met Gea Wissels. 
  • Proef Gelderse groenten die zijn gegaard op turf, met chefkok Rens Pörtzgen. 

Nieuwe kunstwerken 

Om de kunstcollectie levend en actueel te houden is het belangrijk om ook nieuwe werken te kopen. Met nieuwe aankopen kunnen we nieuwe en actuele verhalen en thema’s onder de aandacht brengen. En krijgt de bestaande kunstcollectie een nieuwe betekenis. We krijgen ook wel eens kunstwerken aangeboden uit de nalatenschap van kunstenaars. We accepteren uiteraard alleen werk dat past in onze collectie en dat aan praktische voorwaarden voldoet. Af en toe verlenen we een opdracht aan een kunstenaar. Het budget voor nieuwe aankopen is € 20.000 tot 30.000 per jaar. 

 

Wilt u meer weten over de kunstcollectie, kijk dan hier: