Subsidie voor Gelderse producties en festivals

20-1-2021

33 grote culturele producties en festivals krijgen ruim € 1,2 miljoen subsidie van provincie Gelderland. Dat geld gaat naar festivals, podiumkunstproducties en producties beeldende kunst, mode en vormgeving. De producties zijn in 2021 in Gelderland te zien. Door deze subsidies snel te verlenen, ondersteunen we bovendien de culturele sector, die door de COVID-19-maatregelen zwaar is getroffen.

Criteria grote producties

Er zijn 74 verschillende aanvragen gedaan. Een onafhankelijke commissie beoordeelde de aanvragen op basis van inhoudelijke criteria. Daarbij is gekeken naar artistieke kwaliteit, publieksbereik, ondernemerschap en provinciaal belang. De beste 11 aanvragen per categorie hebben subsidie gekregen. Hiermee is al het geld uit de regeling uitgegeven.

COVID-19

We vinden het belangrijk dat ook in 2021 grote culturele producties en festivals door kunnen gaan, ondanks de beperkingen door COVID-19. Gedeputeerde Peter Drenth: “De gevolgen van COVID-19 voor deze sector zijn groot en we lopen het risico dat we daardoor veel creativiteit verliezen. We hopen zo bij te dragen dat we ook na COVID-19 in Gelderland kunnen blijven genieten van onze Gelderse producties en festivals.”

Theater Greppel

Bij alle aanvragen die nu zijn toegekend, is rekening gehouden met de beperkingen door COVID-19. Een mooi voorbeeld van handig inspelen op de coronasituatie is Theater Greppel, die subsidie krijgt voor de voorstelling Hokjesdenken. Dit gezelschap reist met een doordacht thema diverse dorpen in de regio af. Ze laat het publiek bij de nieuwste voorstelling plaatsnemen in afgescheiden hokjes. Zo is deze niet-gewone opstelling in de openbare ruimte een veilige manier van theater bekijken, én al een publieksbeleving op zich.

Spreiding over de regio’s

Een van de uitgangspunten in de regeling is regionale spreiding. Bij eerdere openstellingen was bij deze regeling weinig spreiding over de hele provincie. Daarom is het bereiken van publiek in de regio’s nu een van de voorwaarden voor podiumkunsten. Hier is door de onafhankelijke adviescommissie zorgvuldig naar gekeken. Ze maakten een afweging op provinciaal belang en de kwaliteit van het project. De spreidingsvoorwaarde was geen reden om subsidieaanvragen af te wijzen, maar door er rekening mee te houden is de spreiding wel beter. Daardoor vinden er bij podiumkunsten 6 van de 11 aanvragen  activiteiten in Zutphen, Winterswijk of Doetinchem plaats.

Bij beeldende kunst, mode en vormgeving vroegen we niet om spreiding, maar wel om medewerking aan netwerkvorming om gezamenlijk het publieksbereik te verbeteren. Er vinden 2 aanvragen buiten Arnhem-Nijmegen plaats; in  Ede-Wageningen en Renkum. Bij festivals is dit de regio Doesburg-Rheden en Zutphen. 

Aanvrager

Projectnaam

Festivals

Halfvol

Ruimtekoers Festival  2021

De Plaats

Erfgoedfestival De Nieuwe Stad

Moving Futures

Moving Futures Festival 2021

De Lindenberg, Huis voor de Kunsten

Goodbye Internet

Hoogte80 Festivals

Hoogte 80 Festival 2021

Hotel Papendal B.V.

Framed Festival 2021

CelloWercken Zutphen

Internationaal Cellofestival Zutphen

Zoom!

Zoom Kamerfestival 2021

Go Short -International Short Film Festival Nijmegen

Go Short Festival Nijmegen/Arnhem

Keys to Music Foundation

Piano Biënnale

Theaterfestivals Nijmegen

Festival op 't Eiland 2021

Podiumkunsten/ producties

Sneeuwvonk

Aardvacht

Danscollectief Arnhemse Meisjes

Op 't Randje

Witfilm

Wolvenland

Theatergroep Greppel

Hokjesdenken

Touchstones

PROVA! Cirque de la Liberté

Muziektheater Rood Mos

De Laatste nacht, eerste verhalen

AanZ 

Het koffertje van Kaatje

Muziektheater BOT

Het geluid van cinema

TgECHO

ECHO

Dziga AV-Werkplaats Nijmegen

PIERSON NU

Kompagnie Kistemaker

Missie Marquez Op weg naar het Einde

Beeldende kunst, mode, vormgeving

P-Art/

The Big Draw Gelderland

Museum Arnhem

Van Collectie naar Connectie

Sonsbeek & State of Fashion

Sonsbeek: drie kunstproducties

Machinery

Machinery of Me programma 2021

Productiehuis Plaatsmaken

Printlust

Expo P.L.U.

POST-SPACE

Woest & Bijster

Site-specific artfestival Woest & Bijster

Hemelsbreed

Shooting Star and Comets

OMSTAND

OMSTAND 2021

Derde Wal

Social Aspects 2021

Schemerlicht

Schemerlicht Festival

Terug naar nieuwsoverzicht