1.000 nieuwe woningen met Steengoed Benutten

9-9-2021

In 1 jaar tijd is een start gemaakt met de bouw van ruim 1.000 nieuwe woningen op leegstaande plekken in Gelderland. Het is mogelijk gemaakt met de steun van het programma Steengoed Benutten van provincie Gelderland. De woningen moeten binnen 3 jaar worden opgeleverd.

Gedeputeerde Peter Kerris: “De woningnood is hoog. Door nieuwe woningen te bouwen op verpauperde plekken pakken we de leegstand aan en geven we mensen een kans op een betaalbare woning. Meer woningen, minder leegstand!”

Actieplan Wonen

Als onderdeel van het Actieplan Wonen om de woningbouw te versnellen, moeten in 4 jaar tijd 1.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De nieuwe woningen moeten gebouwd worden op plekken waar leegstand is. Hiervoor zetten we Steengoed Benutten in. Door mee te denken met gemeenten en waar nodig financiële steun te geven, maken we hiermee werk van leegstand. Dit doen we met aandacht voor leefbaarheid, energietransitie en klimaatadaptatie.

Voorbeeldprojecten

Met 1.067 woningen in 14 transformatieprojecten verspreid over de provincie, is dit doel al na 1 jaar gehaald. Voorbeelden zijn:

  1. De Groene Akkers in Hedel, waar een verouderd tankstation en 3 boerderijen worden gesloopt voor 100 woningen,
  2. Kop van Oost in Lochem waar 121 woningen worden gebouwd op het verouderde bedrijventerrein Hanzeweg en
  3. de Stationsomgeving Metterswane in Nijmegen waar langdurige leegstand plaats maakt voor 264 nieuwe appartementen.

In 3 jaar bouwen

Peter Kerris: “Fantastisch dat we het doel van 1.000 woningen al in 1 jaar hebben gehaald. We willen de komende jaren nog meer woningen bouwen op leegstaande plekken. Dat is hard nodig om de woningnood terug te dringen.” De nieuwe woningen moeten binnen 3 jaar worden opgeleverd.

Meer informatie is te vinden op het platform Actieplan Wonen.

Terug naar nieuwsoverzicht