Wijken- en Dorpendeals

In Gelderland voelen wij ons thuis. Het is een provincie waar mensen naar elkaar omkijken. Betrokken zijn. En samen het verschil maken. Heeft u een goed idee voor het verbeteren van de leefbaarheid van uw dorp of wijk? Dan kan de Wijken- en Dorpendealregeling een eerste stap zijn om uw ideeën mogelijk te maken.

Wat is een Wijken- en Dorpendeal?

De Wijken- en Dorpendeal is een subsidieregeling die gericht is op het bevorderen van de leefbaarheid van dorpen en wijk in Gelderland. Met deze subsidieregeling ondersteunen we projecten die de sociale verbondenheid versterken. Op dit moment zijn er al een aantal deals gesloten. Hierin werken verenigingen bijvoorbeeld aan het omvormen van een leegstaande school tot dorpshuis, krijgen sportactiviteiten een plek in de wijk of zijn er groepen inwoners bezig met het organiseren van ontmoetingen. Ook zijn er projecten die zich richten op het schoonhouden van de omgeving, verduurzaming en de samenwerking tussen zorg en welzijn. In een Wijken- en Dorpendeal is er veel mogelijk, maar het belangrijkste is dat het de sociale verbondenheid bevordert en dat het aansluit bij de behoefte van uw dorp of wijk. 

Wilt u alle informatie over de regeling op een rij? Bekijk dan de uitlegvideo.

Met wie sluit u een Wijken- en Dorpendeal?

Een Wijken- en Dorpendeal is een samenwerking tussen verschillende lokale partijen die nadenken over de ontwikkelingen binnen hun wijk of dorp. Dit zijn bewoners, maar ook verenigingen, de dorpsraad of ondernemers. Van jong tot oud, iedereen kan meedoen. Welke partijen dit zijn is in elke situatie anders, maar inwoners, de gemeente en provincie Gelderland moeten altijd meedoen. 

Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil bezocht het dorp Rekken, hier sloten ze in 2021 een deal. Wilt u weten wat dit heeft opgeleverd? Bekijk dan de video.

Hoe sluit u een deal?

U stelt samen met de lokale partijen en in samenwerking met de provincie een projectplan op. Dit is de basis voor de aanvraag bij de provincie. Namens provincie Gelderland kan de Leefbaarheidsalliantie u gratis helpen bij het opstellen van een plan. Zij hebben veel ervaring en ondersteunen initiatiefnemers bij de aanvraag. Als alle lokale partijen, de gemeente en de provincie akkoord zijn kan de aanvraag worden ingediend. Is deze akkoord dan kan de deal worden gesloten en kunnen jullie van start!

Samen zetten we de eerste stap

Bent u enthousiast geworden of heeft u een vraag over de Wijken- en Dorpendealregeling? U kunt per e-mail een vraag indienen of een kennismaking inplannen. Provincie Gelderland staat voor u klaar om samen te kijken hoe we de leefbaarheid in uw dorp of wijk kunnen vergroten. Samen zetten we de eerste stap.