Samenwerking met Techniekpact en Sterk Techniek Onderwijs

Provincie Gelderland timmert vanuit meerdere partijen hard aan de weg om de instroom in de techniek te vergroten. Samen met Sterk Techniekonderwijs (STO), de Techniekpacten en het bedrijfsleven gingen we hiervoor aan de slag tijdens een inspirerende netwerkmiddag.

Technici zijn hard nodig

De urgentie voor meer mensen in de techniek groeide de afgelopen jaren alsmaar. Dit komt doordat deze vakmensen hard nodig zijn bij het realiseren van de kabinetsplannen. 'Snelheid van energietransitie in gevaar door tekort aan technisch personeel' , kopte de NOS in december 2021. Oftewel de urgentie neemt alleen maar toe. Daarom gaan we samen aan de slag voor meer mensen in de techniek.

Op weg naar nog meer regionale samenwerking

In de provincie Gelderland timmeren we vanuit meerdere partijen hard aan de weg om dit te realiseren. Zowel het Sterk Techniekonderwijs (STO) en de Techniekpacten als het bedrijfsleven zijn met dit thema bezig om de instroom in de techniek te vergroten. Daarom bracht provincie Gelderland de betrokkenen samen op donderdag 10 maart 2022. De inspirerende middag ‘op weg naar meer regionale samenwerkingen’ vond plaats in de Mauritskazerne te Ede. 

Ronde tafel sessies voor meer mensen in de techniek

In 3 ronde tafel gesprekken maakten deelnemers kennis en dachten na over het gemeenschappelijke doel van de Techniekpacten en het STO. De Techniekpacten hebben een brede doelgroep die ook in alle onderwijslagen terugkomt. Het STO is specifiek bedoeld voor het VMBO. Het gemeenschappelijke doel is meer mensen in de techniek! Conclusie uit de sessies: er zijn eigen verantwoordelijkheden en taken, maar daarnaast kunnen ze meer samen organiseren. Hoe? Beginnen met een project en vanuit daar kijken naar duurzame lokale en (boven)regionale samenwerkingen. 

Posterpresentaties met initiatieven

Tijdens de netwerkbijeenkomst vonden er 8 posterpresentaties plaats om samen technici aan te trekken voor de energietransitie. De deelnemers met initiatieven uit de provincie presenteerden zichzelf door te vertellen waar zij zich mee bezighouden. En  vooral ook waar ze kunnen samenwerken. De interesse was erg groot en  de deelnemers wisselden zoveel uit dat de bijeenkomst langer duurde dan gepland. Dit moedigen we natuurlijk alleen maar aan. 

Hoe verder?

Het leggen van onderlinge contacten en het uitwisselen van ideeën is een goed begin. In de toekomst blijft de provincie inzetten op samenwerking tussen de betrokkenen in de regio’s. Om zo samen te zorgen voor meer instroom in de techniek. 

 

Neem voor meer informatie contact op met het Provincieloket.