Zitbank van lokale grondstoffen

Het materiaal van deze bank is gebaseerd op lokale grondstoffen. Zoals natuurvezels van gras, hout en biopolymeren (figuur 2), waaronder aardappelzetmeel. Maak er een mooie mix van met een aantal aanvullende grondstoffen, en er ontstaat composietmateriaal waarvan we deze bank maken.
proeftuin-Zitbank.jpeg

De naam biopolymeer zegt het al: het is van biologische materialen, terwijl pvc een voorbeeld van een synthetisch polymeer is.

Wat zijn polymeren? 

Het woord polymeer is afkomstig uit het Grieks: poly (veel) en meros (deel). Een polymeer is een molecuul dat bestaat uit veel dezelfde onderdeeltjes, die op hun beurt monomeren heten (mono = enkel). Vergelijk het met een ketting: de ketting is de polymeer en de schakels zijn de onderdelen die zich steeds herhalen.

grafische_weergave

Figuur 2. Een polymeer kun je vergelijken met een ketting.

Links: veel schakels (monomeren) achter elkaar vormen de ketting (de polymeer). Rechts: veel moleculen van styreen (de monomeer) vormen samen polystyreen (de polymeer). Een biopolymeer is een biologisch polymeer wat in een plant, dier, schimmel of bacterie wordt aangemaakt. Een synthetisch polymeer wordt kunstmatig geproduceerd.

 

Kijk eens rond!

Er staan nog veel meer producten in de proeftuin. Scan de QR code op het bordje voor meer informatie over het voorwerp. Zoals bijvoorbeeld 'de bermpaaltjes van hennepvezels, bermgras, lisdodde en rijstvlies'.