De bermpaaltjes

De meeste bermpaaltjes zijn van plastic en zeer vervuilend voor het milieu. Er bestaan ook bermpaaltjes die deels zijn gemaakt van natuurlijk materiaal.
proeftuin-bermplaatje.jpeg

Maar die zijn chemisch bewerkt, dus niet afbreekbaar in de natuur. Dit bermpaaltje is 100% natuurlijk en niet schadelijk voor de natuur. Het mooie is dat we hiermee een afvalproduct weer tot waarde maken, namelijk reststromen uit de landbouw zoals hennepvezels, bermgras, lisdodde en rijstvlies. De vezels worden gemengd met mycelium, dat is het wortelnetwerk van paddenstoelen. Het mengsel wordt in een mal gedaan, de vorm van een paaltje. Mycelium groeit vezels aan elkaar en na bakken in de oven ontstaat een stevige structuur. De coating en reflector zijn van minerale (glas) en biobased (lijnolie) oorsprong. Gaat het stuk? Dan kan het veilig achterblijven. Dit paaltje is een natuurlijk product, gaat jaren mee en veroorzaakt geen schade aan de natuur. We testen het bermpaaltje hier: blijft het stevig staan? Hoe zit het met slijtage? En de reflectie goed?

Kijk eens om je heen!

Er staan nog veel meer producten om je heen. Scan de QR code op het bordje voor meer informatie over het voorwerp. Zoals bijvoorbeeld 'zitbank Maitso met plantenbak'. Wist je dat dit gemaakt is van bermgras?