De picknicktafel van toen

Dit is het straatmeubilair zoals je dat gewend was, gemaakt van staal en cementbeton. Dat zijn primaire grondstoffen, rechtstreeks afkomstig uit ijzerertsmijnen en cementgroeven. Waarom maken we deze voorwerpen niet meer van dezelfde grondstoffen?
proeftuin-tafel van toen.jpeg

Beton is erg vervuilend voor het milieu

Het bestanddeel cement speelt een extra kwalijke rol met 81 procent van de CO2-voetafdruk (figuur 1). Wereldwijd veroorzaakt beton maar liefst 5% tot 7% van de totale CO2-uitstoot van de mens (Teklay, Yin & Rosendahl, 2016). Alle reden dus, om op zoek te gaan naar vervangende materialen.

grafische_weergave

Figuur 1. CO2-footprint van een m3 betonmortel (bron: Milieueffecten van beton en grondstoffen voor beton). Cement staat vermeld als ‘Bindmiddelen’. 

Vanwege de milieu-impact van beton willen we toe naar secundaire grondstoffen. Er is meer dan genoeg materiaal om te hergebruiken, afkomstig van producten die na hun levensduur een tweede leven krijgen. Dit oude straatmeubilair is niet biobased en gemaakt van primaire grondstoffen die zeer vervuilend zijn. In deze proeftuin gebruiken we materialen met veel minder impact op het milieu.

Het kan ook anders!

Kijk eens rond, er staat nog een picknicktafel. Weet jij wat het verschil is tussen die picknicktafel en deze?