Picknicktafel Botala

Bij het onderhoud van wegbermen komt veel bermgras vrij. Verbranden dan maar? Nee, dat is zonde. Lees hieronder waarom. En wist u, dat er is een plantsoort bestaat waarvan we beton kunnen maken?
proeftuin-Botala.jpeg

Picknicktafel gemaakt van 50% bermgras en 50% gerecycled kunststof

Meng het bermgras met gerecycled plastic en je krijgt een uitstekend composietmateriaal: een materiaal samengesteld uit verschillende materialen. Een nieuwe grondstof die voor van alles te gebruiken is! Bijvoorbeeld voor reflectorpalen of vogelhuisjes. 

Of, zoals u ziet in de biobased proeftuin: voor een plantenbak, picknicktafel en zitbank. Composiet is volledig recyclebaar. Dus van deze plantenbak, zitbank en picknicktafel kunnen we in de toekomst (bijvoorbeeld) een bushokje maken.

Betonplaat van olifantsgras

Het is rietachtig, groeit als kool en wordt manshoog. Ganzen hebben er een hekel aan, ideaal dus om ze diervriendelijk mee te weren van de start- en landingsbanen op Schiphol. We hebben het over miscanthus, oftewel olifantsgras. Wat trouwens nóg een geweldige eigenschap heeft: tijdens de groei neemt deze plant veel CO2 op uit de lucht. Bovendien kun je er (na bewerking) bouwmaterialen van maken. In dit geval vulmateriaal voor tegels en betonplaten. Die verder bestaan uit gerecycled grind en zand van vergruisd betonpuin. Het resultaat is een betonplaat van oud beton en biobased materiaal, waaraan de picknicktafel verankerd zit. De betonplaat wordt aan het eind van zijn leven ook nog eens hergebruikt voor weer nieuwe producten.

Kijk eens rond!

Er staan nog veel meer producten om je heen. Scan de QR code op het bordje voor meer informatie over het voorwerp. Zoals bijvoorbeeld 'de picknicktafel van toen'. Weet jij wat het verschil is tussen de materialen van toen en nu?