Statenleden spreken met inwoners over leefbaarheid

Een groep van 70 Statenleden, gemeenteraadsleden en betrokken inwoners kwam op 7 februari 2024 bijeen in Doetinchem voor ‘PS (Provinciale Staten) trekken de streken in’. Daar spraken ze over leefbaarheid. Het was de 1e editie van deze activiteit.
Gepubliceerd op: 9-februari-2024

Meer direct contact

De activiteit volgt uit een wens van Statenleden om meer direct contact met Gelderse inwoners en lokale volksvertegenwoordigers te hebben. Niet alleen in het provinciehuis in Arnhem, maar ook dicht bij de woon- en leefomgeving van inwoners. Om te horen waar inwoners tegenaan lopen en samen te zoeken naar oplossingen voor problemen op de plek waar het gebeurt. 

Leefbaarheid 

Het thema van deze 1e editie was leefbaarheid. Leefbaarheid kan gaan over de verbinding die inwoners (met anderen) in hun wijk, buurt of dorp voelen, maar ook over de omgeving die inwoners zien, voelen en ruiken. Na een gezamenlijke maaltijd gingen de deelnemers met elkaar in gesprek aan de hand van zelf aangedragen onderwerpen. Van ‘naoberschap (help elkaar)’ tot verkeersveiligheid en van buurtvoorzieningen tot de toegankelijkheid van sport. 

Vertrouwen 

Statenleden gingen naar huis met nieuwe ideeën en ervaringen. Deze kunnen ze gebruiken in hun Statenwerk. Maar ook voor de deelnemende inwoners bleek de avond waardevol. Een betrokken inwoner over de activiteit: “Ik loop deze zaal uit met meer vertrouwen in de politiek. In de gesprekken merkte ik dat de politici er echt voor mij zijn. De drempel om contact met ze op te nemen, is nu lager voor mij.” 

Zo doet u mee met PS

Gelderlanders denken graag mee met de provincie. Maar hoe maakt u uw ideeën, mening of zorgen kenbaar? Er zijn meerdere manieren om mee te doen aan het democratisch proces. Zo kunt u de Staten uitnodigen voor een bezoek, inspreken tijdens een vergadering of een burgerinitiatief starten. We nodigen u graag uit om ook mee te doen, want samen maken we Gelderland mooier.