Nieuwbouw Archeologisch Depot op hoogste punt

De nieuwbouw van het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland bereikte op vrijdag 8 maart 2024 het hoogste punt. In het depot worden straks archeologische vondsten bewaard. Gedeputeerde Peter Drenth markeerde dat moment door het hijsen van de vlaggen van Nijmegen, Gelderland en Giesbers.
Gepubliceerd op: 11-maart-2024

Van Veluwse klokbekers tot een dobbelsteen om mee vals te spelen 

Gedeputeerde Drenth stond stil bij dit bijzondere moment, samen met wethouder Noël Vergunst van Gemeente Nijmegen en directeur Olaf Senden van Giesbers Ontwikkelen en Bouwen uit Wijchen. Peter Drenth, gedeputeerde erfgoed en cultuur: “Een depot klinkt misschien wat saai, maar vergis je niet. Dit is een schatkamer vol unieke vondsten die laten zien hoe rijk de geschiedenis van Gelderland is. Hier woonden al mensen toen een groot deel van Nederland nog moeras was. Daarom vinden we zo veel in de bodem: van Veluwse klokbekers en vondsten uit de Romeinse tijd, tot 18e-eeuwse borstels en tandenborstels, en een dobbelsteen waarmee werd valsgespeeld. Wanneer het gezamenlijk depot klaar is, is dit dé archeologische schatkamer van Nederland. Echt iets waar we als Gelderlanders trots op mogen zijn.” 

6 miljoen vondsten 

Het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland is straks de grootste archeologische schatkamer van Nederland. Hier komt het grootste deel van de provinciale archeologische collectie (verzameling) te liggen. Dat gaat om meer dan 6 miljoen vondsten. De provinciale collectie is nu nog verdeeld over meerdere plekken. In Nijmegen staat het archeologisch depot van Nijmegen. Een deel van de archeologische vondsten van de provincie ligt hier al opgeslagen. Daarnaast hebben we een depot in Wijchen, en liggen er vondsten in Museum Kam in Nijmegen. De nieuwbouw voor het gezamenlijke depot van de provincie en gemeente Nijmegen ligt tegen het bestaande depot van gemeente Nijmegen. Hierdoor is er straks genoeg ruimte om alle provinciale vondsten uit het depot in Wijchen te verhuizen naar Nijmegen. 

Provincie moet archeologische vondsten bewaren en delen 

We hebben een wettelijke taak op het gebied van archeologie. Archeologische bodemvondsten binnen onze provincie moeten we behouden en toegankelijk maken. De belangrijkste provinciale archeologische vondsten zijn in musea te zien, zoals in Valkhof Museum. Daarnaast lenen we regelmatig vondsten uit wanneer bijvoorbeeld musea daar om vragen. 

Depot in zomer 2024 klaar

Giesbers is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van de uitbreiding van het depot, volgens een ontwerp van architect diederendirrix. De verwachting is dat de bouw rond de zomer van 2024 klaar is.

Benieuwd om wat voor vondsten het gaat? Bekijk hier voorbeelden van wat in het depot te vinden is